Druhá smlouva k radaru? Hotova už během týdnů

Adam Junek
28. 2. 2008 19:40
Bitva právníků se má urychlit
Premiér odcházel ze schůzky v Bílém domě spokojený.
Premiér odcházel ze schůzky v Bílém domě spokojený. | Foto: Reuters

Ottawa /od našeho zvláštního zpravodaje/ - Rychlejší pokrok ve vyjednáváních o doprovodné smlouvě k americké radarové základně v Brdech si slibují čeští ministerští úředníci po právě ukončené návštěvě premiéra Mirka Topolánka ve Spojených státech.

"Rozhodně jednání provázela velká vstřícnost. Američané naznačovali, že bude-li třeba, rozšíří týmy tak, aby bylo možno při každém kole jednat až do konsensu," popsal Martin Barták, náměstek ministryně obrany.

"Odhaduji, že při takové snaze z obou stran uzazavřeme i doprovodnou smlouvu v řádu týdnů, zhruba za měsíc až dva," dodal.

Podle něj je důkazem také v zásadě uzavřená hlavní smlouva o radaru. Jak prohlásil po jednání s prezidentem Georgem Bushem premiér Topolánek, chybí dojednat "tři slova". Tedy problematiku ochrany životního prostředí, kdy by měly být vždy použity ty přísnější standardy.

Foto: Reuters
Čtěte více:
K dohodě o radaru chybí přesně tři slova, řekl premiér v Bílém domě

"Podařilo se například dořešit problematiku konstrukce základny. Tedy věci jako jsou stavební povolení," uvedl náměstek Barták. U životního prostředí bude podle něj záležet také na postoji Strany zelených.

"Všechno je to hodně o právnících. Každá formulace musí být naprosto přesná, aby nebyl možný dvojí výklad. Proto to bude ještě chvíli trvat," upřesňuje.

Pět sporných bodů

A co zbývá přesně dořešit u doprovodné smlouvy?

V zásadě pět sporných bodů.

Daňové otázky, které musí posoudit odborníci z resortu financí. Samotná aplikace této smlouvy. Opět otázky týkající se životního prostředí, také dopravu motorovými vozidly. A zásadním bodem jednání je použitá jurisdikce.

"Může to dopadnout jakkoli. Například to může být tak, že americké zákony budou platit na vojáky na základně a české mimo ni. Ale opravdu nic není rozhodnuto," uzavírá Barták.

 

Právě se děje

Další zprávy