Dohoda nad poplatky sice je, ale koalice se už zase pře

Kateřina Eliášová
3. 6. 2008 16:20
Michaela Šojdrová se nechce vzdát svého návrhu
Lidovečtí poslanci - Michaela Šojdrová (na snímku) a Ludvík Hovorka se otevřeně postavili proti poplatkům u lékaře i privatizaci zdravotních pojišťoven.
Lidovečtí poslanci - Michaela Šojdrová (na snímku) a Ludvík Hovorka se otevřeně postavili proti poplatkům u lékaře i privatizaci zdravotních pojišťoven. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Neuběhl ani den od koaliční dohody o změně poplatků u lékaře a koalice se kvůli nim zase pře. Jde o to, jaký společný návrh na změnu v poplatcích má koalice podpořit. 

V noci na dnešek koaliční lídři dohodli společný kompromis, jehož základem je osvobození od poplatků pro novorozence. To by přišlo rychle a poté by se postupně zrušily poplatky pro další skupiny pacientů, například pro dárce orgánů a krve.

Teď jde o to, jaký návrh bude považovat koalice za společný.

Lidovci totiž chtějí, aby koalice jednotně hlasovala pro ten, který před mnoha týdny předložila jejich poslankyně Michaela Šojdrová. I v něm stojí, že budou osvobozeni od poplatků novorozenci.

"Na klubu jsme se shodli, že uděláme nabídku pro naše koaliční partnery, že by se podepsali pod ten můj návrh a tím pádem by to byl společný koaliční návrh," řekla Aktuálně.cz.

Julínek je rozzloben

To rozzlobilo ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Přestože by návrh Šojdrové měl stejný obsah, na němž se koalice shodla, trvá ministr na další součástí nočního koaličního kompromisu, totiž na podmínce, že koaliční poslanci nebudou předkládat jiné návrhy, než dohodli koaliční lídři, a že pro jiné nebudou ani hlasovat.

"My jsme se včera dohodli na koaličním návrhu, nikoliv na návrhu Michaely Šojdrové," řekl Julínek.

"Lidovci tu svoji nálepku, že nedrží slovo, dokazují," dodal ministr. Uvedl také, že o tom ještě budou mluvit předsedové klubů ODS, KDU-ČSL a zelených.

Premiér Topolánek naznačil, že je přístupný jednání o tom, jaký návrh na změnu poplatků bude považován za koaliční. "Je to věcí diskuse, neboří to koaliční dohody," uvedl Topolánek. 

Čtěte více: Vláda mírní platby u lékaře, rodiče zaplatí za děti míň

Stihne se to?

Julínek počítal s tím, že koalice připraví vlastní návrh týkající se novorozenců, ve zrychleném řízení jej předloží v srpnu na mimořádném jednání sněmovny, podepíše jej Senát a prezident a v září by teoreticky mohl začít platit.

Ostatní změny, na kterých se koalice shodla, by pak vláda předložila tak, aby začaly platit v lednu příštího roku.

Šojdrová chce však prosadit svůj návrh proto, že není zcela přesvědčena o tom, zda Julínek stihne koaliční návrh včas připravit už pro program nejbližší - srpnové - schůze. Zrušení poplatků pro miminka by se tak odložilo.

Socialisté na číhané

Sociální demokraté dnes řekli, že by návrh Michaely Šojdrové využili. Sami se pokusili změnit své návrhy změnu poplatků, ale vláda je odmítla.

"Určitě bychom podpořili návrh Michaely Šojdrové a ve druhém čtení bychom k tomu načetli náš návrh," uvedl poslanec a stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath.

Návrh sociální demokracie počítá s tím, že by byly osvobozeny děti do 18 let, starobní a invalidní důchodci a osoby, jejichž příjem je nižší než dvojnásobek životního minima.

Pro takový návrh by ale koalice podle dohody z pondělní noci hlasovat nemohla.

 

Právě se děje

Další zprávy