Dobešovy reformy ve vládě narazí, TOP 09 je odmítá

Jakub Novák
24. 1. 2012 18:40
Akademici, kteří protestují proti Dobešově reformě vysokých škol, našli oporu u TOP 09
Dobeš udělal koalici medvědí službu, tvrdí Petr Gazdík (TOP 09).
Dobeš udělal koalici medvědí službu, tvrdí Petr Gazdík (TOP 09). | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (VV) bude své vysokoškolské reformy prosazovat ve vládě jen velmi obtížně.

Za akademiky protestujícími proti jeho návrhům totiž stojí koaliční TOP 09, která má ve svých řadách poměrně silné zastoupení univerzitních profesorů a docentů.

"Nedovedu si představit, že bychom v koalici pro něco takového zvedli ruku," říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Jeho kolegyně, šéfka sněmovního školského výboru docentka Anna Putnová, by například místo nových zákonů viděla raději novelu stávajícího vysokoškolského zákona, čímž se shoduje s jedním z návrhů zástupců vysokých škol.

Věci veřejné vidí za kritikou Dobešových návrhů snahu "kopat do VV za každou cenu", ODS zatím připravované reformy příliš nekomentuje.

Podle Anny Putnové bude mít vláda v době, kdy budou připraveny paragrafované verze obou zákonů, na stole také novelu zákona o vysokých školách. Ta má nyní vznikat z iniciativy poslaneckého klubu TOP 09.

"Ukazuje se, že pan ministr nemá jasnou představu, kam se bude situace ubírat. Dostali jsme jen málo času na to, oběma věcným záměrům se věnovat. Budu apelovat na jejich přepracování od základů," říká Putnová.

Podle ní je zavedení školného reálné až asi od roku 2015. "Nejdřív však musí být jasné, kam konkrétně získané peníze půjdou," říká.

Zástupci TOP 09, mezi kterými mají akademici poměrně silné zastoupení, se v souvislosti s reformou vysokého školství obávají zejména omezení pravomocí akademických senátů ve prospěch rad vysokých škol.

V nich by měli mít třetinové zastoupení zástupci jmenovaní přímo ministrem. S tím nesouhlasí například poslanec za TOP 09 profesor Václav Cempírek působící na Dopravní fakultě Univerzity Pardubice.

Nelíbí se mu například nový způsob jmenování docentů a profesorů, ani současná podoba návrhu o školném. "Šel bych cestou, která funguje v nám blízkých evropských zemích, třeba v Rakousku, kde se platí jakési zápisné," říká Cempírek.

V současné situaci je TOP 09 nakloněna novele, tvrdí Anna Putnová.
V současné situaci je TOP 09 nakloněna novele, tvrdí Anna Putnová. | Foto: Aktuálně.cz, TOP 09

Souhlasí ale s názorem ministerstva na vysoký nepoměr vysokoškoláků, kdy u nás dále studuje kolem sedmdesáti procent populačního ročníku, zatímco například ve zmíněném Rakousku jde asi o 40 % všech studentů. Podle Cempírka je potřeba udělat systémovou reformu od "zeleného stolu".

Oproti tomu profesor Bořivoj Šarapatka z olomoucké Univerzity Palackého kladně hodnotí rozdělení pravomocí, včetně volby rektora, mezi více subjektů. Podle chystaného návrhu by o tom totiž měla kromě akademického senátu spolurozhodovat také rada vysoké školy.

"Externí agentury? Cesta do pekel"

Dalším kamenem úrazu se, kromě stále zmiňovaného školného, jeví především chystaný systém akreditací.

Podle návrhu ministerstva by totiž vznikla Národní akreditační agentura tvořená devíti "nezávislými" členy jmenovanými ministerstvem. Ti by vyhodnocovali analýzy provedené externími společnostmi.

Podle některých poslanců by se tu tak otevřel například prostor pro korupci a v konečném důsledku by se tak vytratila i nezávislost celého systému akreditací.

"Využití externích agentur by se mohlo stát cestou do pekel," říká Jiří Oliva z katedry lesní těžby České zemědělské univerzity.

Podle Putnové by se měla agentura plně profesionalizovat a zároveň disponovat silným administrativním zázemím, které by umožnilo analýzy vytvářet i vyhodnocovat.

VV: Jen na nás štěkají

Jeho poslanecký kolega, gynekolog a porodník profesor Aleš Roztočil, si myslí, že ze strany ministra není vhodné, aby tento materiál předložil vládě v této podobě, bez konsensu s rektory a vysokými školami.

Je to provokace TOP 09, myslí si Karolína Peake (VV).
Je to provokace TOP 09, myslí si Karolína Peake (VV). | Foto: Ludvík Hradilek

"Pro tento návrh bych asi ruku nezvedl, ale ani nepředpokládám, že na něj v této podobě dojde," dodává Roztočil.

"Ministr Dobeš udělal svými návrhy koalici medvědí službu," tvrdí Petr Gazdík.

"TOP 09 považuje za ztracený každý den, kdy si do VV nekopne. Obzvláště pan Gazdík má abstinenční příznaky, když nemůže štěkat na véčka," reaguje místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake na kritiku Josefa Dobeše ze strany TOP 09.

Největší z koaličních stran, ODS, tuto problematiku - podle slov šéfa jejího poslaneckého klubu Zbyňka Stanjury - ještě neřešila. "Základní principy nicméně podporujeme, protože vychází z názorů profesora Haňky. Čeká nás ještě dlouhý proces," říká Stanjura.

 

Právě se děje

Další zprávy