Dobeš: Škrtat nechci, tak nebudu. V pátek to položí

Domácí Domácí
22. 3. 2012 12:51
České školství bude mít během čtyř let už čtvrtého šéfa, Dobeš odchází k 31. březnu
Josef Dobeš oznamuje rezignaci
Josef Dobeš oznamuje rezignaci | Foto: Vojtěch Marek

Praha - České školství bude mít během čtyř let už čtvrtého šéfa. Dosavadní ministr Josef Dobeš ve čtvrtek potvrdil už včera avizovanou rezignaci.

Svůj odchod oficiálně odůvodňuje vládními škrty, které jeho resort připraví o 2,5 miliardy, a tím dojde ke snížení platů učitelů. Vázání prostředků ve svém resortu označil za "drakonické".

Rezignaci k 31. březnu Dobeš předá premiéru Petru Nečasovi v pátek odpoledne a informoval o tom již i prezidenta Václava Klause.

"Nechci omezit peníze ve školství, protože jsme (v tomto) na samém chvostu Evropy, co se týká hrubého domácího produktu," uvedl Dobeš. 

Letos slíbil učitelům přidat na platy čtyři miliardy, tyto peníze by jim tak musel zase vzít. Snížení o 2,5 miliardy se podle něj dotkne jak regionálního školství, tak univerzit.

Příší týden hodlá Dobeš předat agendu prvnímu náměstkovi Ladislavu Němcovi.

Rozhodnutí k rezignaci prý v ministrovi uzrálo na úterním jednáním koaličních špiček. Dobeš opět poukázal na údajná vyjádření šéfa resortu financí Miroslava Kaouska vůči učitelům. Prý jsou nejlínější v Evropě, mají nízké úvazky, dlouhá volna a platy přiměřené.

Dobeš řekl, že Kalousek neměl podložená data a jeho slova označil za neúctu k učitelům. Kalousek ale Dobešovo nařčení odmítl, taková slova prý nepoužil.

Gazdík: Dobrá zpráva pro české školství

Dobeš odmítl, že by odcházel kvůli jiným problémům ve školství. Do konce března například slíbil zlepšit čerpání z evropských fondů, v opačném případě chtěl rezignovat. Na dnešní schůzce s evropskými komisaři prý ale Dobeš očekává satisfakci a zúročení své práce v otázce čerpání.

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka se jedná o dobrou zprávu pro české školství. Na tom, že škrty byly spíše záminkou a ve skutečnosti mu pouze přerostly problémy přes hlavu, se shoduje i se svou stranickou kolegyní Annou Putnovou.

Kdo nastoupí na Dobešovo místo, to zatím jasné není. Spekuluje se hlavně o místopředsedkyni VV Dagmar Navrátilové.

Dobešův odchod však může být pouze začátkem daleko širší obměny Nečasova kabinetu. Sám premiér sice ve středu večer další změny nepotvrdil, nicméně naznačil, že je to věcí individuálních řešení.

Zřejmě už jen otázkou času je tak například konec Alexandra Vondry (ODS) na postu ministra obrany. Vaz mu láme kauza ProMoPro, ve které se policie chystá obvinit desítku lidí. A jak Aktuálně.cz zjistilo, v samotné ODS je Vondra už "odepsaným" mužem. A to zejména v případě, že bude obviněna jeho někdejší náměstkyně na ministerstvu pro evropské záležitosti.

Ve vážném ohrožení je i šéf resortu spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Ve funkci ho drží hlavně pověst protikorupčního bojovníka, ovšem nedořešená válka mezi elitními státními zástupci mu v případě další eskalace napětí může židli definitivně podrazit.

Otazník se vznáší také nad ministrem sociálních věcí Jaromírem Drábkem (TOP 09), kterému "jde po krku" hlavně část ODS, jež mu vyčítá jeho nový systém vyplácení dávek. Podle zákulisních informací Aktuálně.cz ale není hlavním cílem Drábka sesadit, ale oslabit jeho pozici v resortu i ve vládě.

Obětí vládních rošád se může stát i šéf resortu dopravy Pavel Dobeš (VV). Nemá sice za sebou viditelný skandál, ale protože nepatří k "tvrdému" jádru VV okolo Víta Bárty, mohl by být pro stranu poměrně lehce postradatelný.

A konečně Karel Schwarzenberg, ministr zahraničí. Na rozdíl od všech ostatních by jeho odchod z vlády byl dobrovolný. Jak zjistil deník Insider, kníže nechce sedět ve vládě, která se vzdaluje hlavnímu proudu Evropské unie, a proto už chystá rezignaci. Svou roli v zamýšleném odchodu hraje i jeho prezidentská kandidatura.

 

Právě se děje

Další zprávy