Dienstbier: Nabízím ústavnější a civilní prezidentství

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Jakub Novák
31. 3. 2012 12:45
Možný kandidát ČSSD se v rozhovoru vymezuje vůči Havlovi i Klausovi
Věkem nejsem úplně tradiční kandidát
Věkem nejsem úplně tradiční kandidát | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Už v půlce dubna budou sociální demokraté rozhodovat, koho vyšlou do přímé prezidentské volby.

První porada jejich vedení zatím vygenerovala nestraníka Jana Švejnara a člena strany Jiřího Dienstbiera. "Myslím, že obě varianty mají své výhody," říká Dienstbier diplomaticky ještě před konečnou nominací sociálně demokratického kandidáta.

Redakce Aktuálně.cz pořídila s Dienstbierem obsáhlé interview jako součást seriálu rozhovorů s možnými kandidáty na prezidenta. Jeho první díl vám nyní nabízíme.

Současný senátor v něm slibuje civilnější výkon funkce. Poměrně ostře kritizuje nynější hlavu státu: O Václavu Klausovi říká, že často překračuje své pravomoci.

A.cz: Jak vidíte souboj Švejnar-Dienstbier o nominaci za ČSSD do prezidentských voleb - a jde vůbec o souboj?

Myslím, že nejde o souboj dvou osob, ale o dva možné pohledy na to, jakého kandidáta by měla sociální demokracie vybrat. Jan Švejnar je typem nezávislého kandidáta, který nemusí mít dokonale shodné názory s ČSSD. To je snaha nabídnout veřejnosti nezávislou osobnost, ne zcela ukotvenou v sociálně demokratickém prostředí.

A druhá je varianta takzvaně našeho kandidáta. Není to osobní střet.

Nemyslím, že se mě chtějí v ČSSD zbavit

A.cz: Proč do toho jdete?

S touto nabídkou mě oslovila řada kolegů z vedení sociální demokracie s tím, že bych mohl být dobrým kandidátem strany. A to samozřejmě člověka potěší. Musel jsem o tom přemýšlet, ale pak jsem si řekl, že by to byla úplná změna v přístupu k prezidentské funkci. Věkem asi nejsem úplně tradiční kandidát. Nabídka určitého omlazení a civilnějšího prezidentství by mohla být zajímavá.

A.cz: V ČSSD ale někteří mluvili i o tom, že je to i způsob, jak se vás zbavit. Takové náznaky ze strany některých kolegů jste nezaznamenal?

Necítil jsem to od těch kolegů, kteří za mnou s tímto návrhem přišli. Možná by se někdo takový v sociální demokracii našel, ale nemyslím si, že by to byla převažující motivace k mé případné nominaci.

I prezident by mě l zveřejňovat majetek
I prezident by mě l zveřejňovat majetek | Foto: Vojtěch Marek

Fischer není tak silný, jak vypadá

A.cz: Jak vidíte šance stranického kandidáta v porovnání třeba s Janem Fischerem?

Byť průzkumy ukazují něco jiného, tak já v pravé části spektra nepovažuji za nejsilnějšího kandidáta Jana Fischera. Jeho zdánlivě hlavní devízou je nestranickost, ale myslím, že toto jako program nemůže po celý rok vydržet. Pokud nepřijde s něčím mnohem výraznějším, tak na tom těžko postaví prezidentskou kampaň.

Za mnohem silnějšího kandidáta považuji Karla Schwarzenberga, protože má něco za sebou, prokázal určitou osobní statečnost v životě, dělal smysluplné věci, přebíral osobní odpovědnost a riziko i v tom politickém smyslu.

A.cz: S čím nosným byste přišel vy, na čem byste postavil kampaň a mohl to jako prezident i splnit?

Zcela jistě bych nabízel ústavní a civilní prezidentství. Ústavní v tom smyslu, že by prezident měl být garantem dodržování Ústavy, rozhodně by neměl meze svých pravomocí překračovat, jak jsme toho často svědky v současné době. Ta odpovědnost je o to větší u přímo voleného prezidenta. A ten civilní rozměr - méně formální přístup, větší otevřenost Hradu, více vysvětlování.

A.cz: Zveřejňoval byste údaje o svém majetku? Prezident nemusí...

Teď začala diskuse, že by se i toto mělo změnit. I prezident by měl zveřejňovat majetkové poměry. Dá se pak předejít spoustě pochybností, jak se třeba i přijímají některá rozhodnutí. V tomto smyslu by měl být pro občany čitelný i každý kandidát na prezidenta.

Prezident má být garantem Ústavy
Prezident má být garantem Ústavy | Foto: Vojtěch Marek

I Václav Havel šel někdy na hranu Ústavy

A.cz: Říkal jste více civilní úřad. Jak by se to projevilo prakticky, přestaly by se třeba - když to přeženu - hrát fanfáry z Libuše?

Šlo mi hlavně o každodenní výkon. Současný prezident např. odmítl jmenovat jednoho z adeptů na soudce, nezdůvodnil to, správní soud zrušil jeho rozhodnutí a řekl, že má prezident rozhodnutí odůvodnit - a nestalo se tak.

Stejně tak u milostí - naprosto nejsou zřejmé důvody, proč prezident rozhoduje i v řadě sporných věcí. A prezident by měl i více konzultovat své postupy při jmenování do některých funkcí.

A.cz: To jste se víceméně vymezil vůči Václavu Klausovi; co byste ale dělal jinak než Václav Havel?

I Václav Havel měl určitou tendenci jít na hranu prezidentských pravomocí a to, když odmítal podepsat zákony, které vrátil sněmovně. Ve srovnání s ním by to byl i civilnější pohled na prezidenta, který bych reprezentoval já.

Ono je to dáno tím, že Václav Havel byl výjimečná osobnost, která měla v roli prezidenta naprosto výsadní postavení dané nikoliv jen funkcí, ale i tím, jak se zasloužil o změnu předlistopadových poměrů a jeho autoritou ve společnosti. Myslím, že těžko přijde kandidát, který by se mu mohl rovnat.

 

Právě se děje

Další zprávy