Debata o zdravotnictví skončila ve sněmovně fraškou

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
19. 3. 2010 8:33
Mimořádná schůze o privatizaci tkáňové banky skončila předčasně, ODS použila obstrukci, ostatních poslanců bylo málo
Ministryně zdravotnictví ve sněmovně
Ministryně zdravotnictví ve sněmovně | Foto: Jan Němec

Praha - Poslanci dnes zachraňovali české zdravotnictví, při tom se stačili pohádat a pak kvůli malému počtu přítomných ve schůze předčasně skončila.

Mimořádnou jednání svolala ČSSD - chtěla, aby ministryně zdravotnictví vysvětlila reorganizaci zdravotních ústavů nebo chystanou privatizaci tkáňové banky. Proudy slov, pramalý výsledek.

Po několika hodinách rozpravy přijali poslanci jen usnesení, které žádá ministryni, aby zastavila reorganizaci zdravotních ústavů. Vlámali se tak ovšem do otevřených dveří - Dana Jurásková to totiž slíbila hned po první hodině tvrvání této schůze.

Zastavila tak slučování a redukci zdravotních ústavů, které v každém kraji provádějí měření pro hygieniky a také laboratorní vyšetření. Jurásková prohlásila, že to dělá jen pod politickým nátlakem.

 

Schůze zkrachovala na nezájmu poslanců

Pak ovšem zájem poslanců opadl a při vystoupení Dany Juráskové o tkáňové bance využil předseda poslanců ODS Petr Tluchoř situace, kdy sál byl poloprázdný, a navrhl přerušení této schůze do 1. června. Tedy do doby po volbách.

Při následném hlasování se ukázalo, že v sále není ani třetina poslanců - tedy alespoň 67 - a sněmovna není vůbec usnášeníschopná. Předsedající Jan Kasal (KDU-ČSL) pak schůzi přerušil.

Vzápětí se sociální demokraté ještě pokusili svou schůzi zachránit, ale ani poté nedali dohromady dost hlasů.

Navštěvníkovi předsálí se tak naskytl bizarní obraz: houf poslanců klubu ODS, pobaveně sledující obrazovku ze sálu, kde se přihlašovali poslanci ostatních klubů. Číslo se zastavilo na 66 - chyběl tedy jeden jediný hlas, aby schůze mohla pokračovat. Předsedajícímu nezbylo, než schůzi definitivně přerušit.

"Žádost o hlasování byl naprosto účelový krok," přiznal Petr Tluchoř a dodal, že z jeho pohledu je ale nepřítomnost poslanců ČSSD pohrdáním sněmovnou.

Kritika ale zazněla i z řad levice. "Sociální demokracie opět prokázala rozpor mezi slovy a činy," prohlásil předseda KSČM Vojtěch Filip. "Klub sociální demokracie tam neměl ani polovinu."

Hádky, spory, napadání

Během celého dne padaly výroky o zdravotnických mafiích, nařčení z korupce, ze zneužívání parlamentní půdy.

Obrázek o tom, v jakém duchu se rozprava vedla, si lze udělat z následujích ukázek:

Petr Tluchoř (ODS): "Tohleto je schůze 'Pomluvy a drby Davida Ratha'."

David Rath (ČSSD): "Paní ministryně. Vy tady zjevně kryjete korupci."

Jan Vidím (ODS) v reakci na Davida Ratha: "Chci jenom stručně zareagovat na toho tvora, co tady stál přede mnou a cosi tady do mikrofonů hýkal."

O čem ale vlastně mluvíme?

Sociální demokraté chtěli také odpovědi na otázky kolem privatizace Lázní Toušeň nebo privatizace tkáňové banky.

Právě u banky, která shromažďuje tkání z mrtvých těl k dalšímu použití, ji vadí skutečnost, že daná firma má akcie na majitele. Není tudíž jisté, kdo ji vlastní.

 

Na tyto otázky už ale nedošlo.

Je zkrátka před volbami, dámy a pánové

"Tato schůze není ničím jiným, než předvolebním mítinkem sociální demokracie," pronesl ve sněmovně Petr Tluchoř. Nebyl sám.

Jisté je, že zdravotnictví se skutečně stává ústředním tématem kampaně před květnovými volbami do sněmovny.

ČSSD už do ní vyrazila s hrozbami, kolik zaplatí pacient např. za operaci žlučníku, když vyhraje ODS. Českou krajinou mají brázdit modré sanitky.

ODS, jak se zatím zdá, podlehla dojmu, že nesmí stran zdravotnictví zůstat pozadu. I ona dnes ještě dopoledne svolala tiskovou konferenci. Pod heslem "ČSSD v krajích ohrožuje životy" přispěchala s varováním, že jsou ohrožené záchranky v krajích, spravovaných ČSSD. Během odpoledne to pak sociální demokraté vyvraceli.

 

Právě se děje

Další zprávy