Další pokus: Nečas nabídl letouny L-159 Polsku

ČTK ČTK
14. 5. 2013 6:54
Česká republika se účastní polského tendru na výcvikové letouny
L-159B.
L-159B. | Foto: Aero Vodochody

Varšava - Česká republika chce do Polska dodávat letouny L-159, účastní se polského tendru na výcvikové letouny.

Při návštěvě Varšavy to řekl premiér Petr Nečas. Nečas se sešel se svým polským protějškem Donaldem Tuskem. Mluvili spolu o větší spolupráci v oblasti hospodářství, energetiky i obrany.

"Tento projekt (nabídka letounů L-159) má plnou podporu české vlády, jsme připraveni poskytnout případně pro výcvik i letadla, která má ve svém vlastnictví armáda České republiky, včetně zpracování příslušných výcvikových programů," řekl Nečas.

Podle něj se jedná o komplexní nabídku, kterou v pondělí česká delegace, ve které byli i ministři obrany, dopravy, zemědělství a místního rozvoje, Polsku předložila.

Podle Nečase se delegace bavily také o další možné spolupráci v oblasti obrany, zmínil i možnou nabídku mobilního protiletadlového radiolokátoru. "Je tady zájem maximálním způsobem spolupracovat mezi armádami i zbrojařskými firmami," dodal premiér.

Podle dostupných informací zástupci Aera i českého státu jednali v posledních letech o prodeji L-159 v celé řadě zemí, avšak bez úspěchu. Blízko kontraktu byla firma v roce 2003 v Indii, kde se L-159 dostala do užšího výběru, avšak Indie dala nakonec přednost britským strojům Hawk.

Další jednání se uskutečnila například v Keni, Egyptě, Indonésii, Izraeli, Nigérii, Filipínách nebo Bolívii. Z evropských zemí se o L-159 zajímalo Slovensko, Polsko, Řecko či Maďarsko.

Loni české ministerstvo obrany oznámilo, že Irák má zájem o koupi 28 výcvikových bitevníků L-159 za přibližně 19,2 miliardy korun. Smlouva však dosud nebyla definitivně uzavřena. Minulý měsíc podle premiéra Nečase během jeho návštěvy v Afghánistánu projevil o české podzvukové bitevníky L-159 zájem tamní prezident Hamíd Karzáí.

 

Právě se děje

Další zprávy