Další noc sněmovny: Právo nekonečně řečnit míří k soudu

Martina Machová Martina Machová, Tereza Šídlová
4. 11. 2011 0:50
Poslanci před půlnocí na návrh ODS přerušili jednání. A šli spát
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Jak odpoví na sloučení rozprav?
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Jak odpoví na sloučení rozprav? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ospalí poslanci se ve čtvrtek v noci dohodli na time-outu, doslova na oddechovém čase.

Jednání o reformních zákonech skončilo po třetím dni nočního schůzování na návrh ODS krátce před půlnocí.

Sněmovna prozatím stihla rozjednat všech 14 zákonů, které se týkají zdravotnické, sociální a důchodové reformy.

A to především díky tomu, že se koalici podařilo zbrzdit opoziční obstrukce. Vládní poslanci schválili "sloučení rozpravy" zákonů vrácených Senátem, kde má ČSSD většinu. Znamená to, že se debaty k jednotlivým reformám spojily do jediné.

Koalice tím především chce zkrátit čas, který může opozice využít pro svou oddalovací taktiku. Každý poslanec teď dle návrhu Marka Bendy (ODS) smí k celému balíku různorodých zákonů mluvit pouze dvakrát deset minut, neomezené řečnění smí využít jeden představitel každého poslaneckého klubu.

ČSSD kvůli tomu zvažuje podání stížnosti k Ústavnímu soudu. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka zkrácení diskuse považuje za "pošlapání práv opozice ve sněmovně".

"Stížnost je možné podat, až skončí legislativní proces. Koalice teď sama vytváří podklady pro takovou stížnost," uvedl Sobotka.

Podívejte se: Kdože to pracuje v noci?

"Frackové vs. komunisti"

Koaliční poslanci na oplátku obviňují opozici z nepřiměřeného užívání obstrukcí. Premiér Petr Nečas označil počínání opozice za "pokus paralyzovat sněmovnu".

"Otázka zní, co je protiústavní. Jestli to není spíš naprosté zablokování Poslanecké sněmovny. Pokud by se tak chovala opozice celé volební období, tak bychom taky nemuseli prosadit žádný z návrhů legitimně zvolené vlády," řekla vicepremiérka Karolína Peake (Věci veřejné).

Mezi unavenými poslanci, kteří se shodovali jen na tom, že se potřebují vyspat, ale padaly i ostřejší výrazy. Místopředseda ČSSD a sněmovny Lubomír Zaorálek nařkl koalici z komunistických praktik ohýbání práva, koaliční politici sociální demokraty označili za "fracky".

"Je vidět, že tady byla snaha, aby diskuse proběhla. Ale způsob, jakým sociální demokracie jednala, kdy nás v počtu deseti lidí zkoušeli každou půlhodinu, jestli jsme v budově, různými procesními návrhy na přerušení bodu, to už je frackovství neuvěřitelného rázu," dodala Peake.

První reforma schválena

ČSSD se s protiútokem ODS nechce smířit. Čekají se zdlouhavá jednání o víkendu.

"Jednací řád garantuje každému poslanci možnost vystoupit dvakrát deset minut ke každému bodu. Čili budeme chtít využít toto právo, které nám dává jednací řád. V případě, že by to koalice z nějakého záhadného důvodu odmítla, budeme proti tomu protestovat," řekl Aktuálně.cz šéf ČSSD Sobotka.

Zatím koalice zaznamenala ještě další dílčí úspěch.

Její poslanci před sedmou hodinou večerní přehlasovali veto Senátu a navzdory odporu opozice definitivně stvrdili omezení státní podpory stavebního spoření. Podpora klesne na nejvýše 2000 korun ročně.

Příslušný zákon musí ještě podepsat prezident.

Projednávání novely zabralo poslancům mnoho hodin, o stavebním spoření se začalo mluvit už v úterý po poledni.

Nesmiřitelní

Socialisté také mohou sáhnout k dalším mimořádným schůzím. Podle informací Aktuálně.cz sbírají podpisy pod přibližně dvě desítky schůzí.

"Je to do zásoby. Použili bychom je až podle potřeby," řekl zdroj blízký vedení sociálnědemokratického klubu. ČSSD by tak získala další čas k oddálení schvalování zákonů, které považuje za asociální.

Během čtvrtka se objevily první spekulace o možné dohodě mezi koalicí a opozicí. Mluvilo se především o možnosti odložení důchodové reformy.

ČSSD odpoledne přišla s návrhem, že obstrukce zastaví, pokud vláda odloží důchodovou reformu až na rok 2015, tedy po volbách. Ministr financí Miroslav Kalousek sice naznačil, že je pro něj přijatelný určitý odklad, ale pouze na rok 2014.

Premiér Nečas ve čtvrtek na tiskové konferenci odmítl termín požadovaný ČSSD, stejně jako další politici koalice.

Vládní strany se také shodly na odložení daňové reformy na rok 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy