CVVM: Volby by teď vyhrála ČSSD o 10 procent před ODS

pra
31. 1. 2008 13:35
K volbám by přišly skoro dvě třetiny voličů
Veřejnost nejvíce sympatizuje s ČSSD.
Veřejnost nejvíce sympatizuje s ČSSD. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Voleb do Poslanecké sněmovny by se teď zúčastnilo 64 procent oprávněných voličů. Ukázal to lednový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění. Volit by nešlo 27 procent respondentů, devět procent neví.

Lidé, kteří by se k volbám dostavili, a ti zatím nerozhodnutí, nejvíce sympatizují s ČSSD. Stranu podporuje 25,5 procent voličů. K ODS se hlásí 18,5 procent respondentů. Podporu, která by strany mohla poslat do sněmovny, má i KDU-ČSL (16 procent), KSČM (11,5 procent) a Strana zelených (7 procent).

Stranické preference představují aktuální rozložení sympatií k politickým stranám v celé společnosti. Nelze je tedy považovat za volební prognózu. Zhruba třetina populace totiž není přívržencem žádné stany.

Respondenti, kteří by se k volbám dostavili, by v souladu se stranickými preferencemi nejvíce podpořili opoziční ČSSD (37 procent). ODS by od nich obdržela o deset procent hlasů méně. KSČM by podpořilo 16,5 procent voličů, Stranu zelených 10 procent a do sněmovny by se s 7,5 procenty dostala i KDU-ČSL.

V porovnání s prosincovým průzkumem by si ČSSD polepšila o dvě procenta, ODS jedno ztratila. O 1,5 procenta si pohoršila i Strana zelených. Naopak KDU-ČSL na svou stranu jedno procento voličů získala. Podpora KSČM se nezměnila.

Průzkumu se zúčastnilo 1046 respondentů starších patnácti let.

 

Právě se děje

Další zprávy