CVVM: Občané víc důvěřují ČSSD

nach
29. 10. 2007 17:06
Sociální demokraté si polepšili, věří jim polovina občanů

Praha - Důvěra v ČSSD se obnovuje, naopak ODS ji ztrácí. Zelení se vládní straně velice přibližují. Dokazuje to čerstvý průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Z šetření CVVM vyplývá, že sociálním demokratům rozhodně nebo spíše důvěřuje 52 procent občanů, naopak nedůvěru jim vyjádřilo 42 %. Ve srovnání se situací před dvěma lety si v důvěře polepšili o 18 %. Nedůvěru ovšem vyvolávali v 66 procentech občanů.

Na druhou pozici v důvěryhodnosti se dostala Strana zelených - má důvěru 38 procent občanů, na druhou stranu více než polovina lidí (54 %) jim nedůvěřuje.

Občanští demokraté si nyní mají důvěru 34 % lidí, před dvěma lety jim důvěřovalo 42 %, tedy stejné procento jako těch, kteří nedůvěřovali ČSSD. Nedůvěru jim však vyjadřovalo i před dvěma roky více než polovina oslovených občanů - 53 %. Zatímco v letošním říjnu jim nevěřilo 62 % lidí.

Lidovci a KSČM si v žebříčku důvěryhodnosti slabě polepšili. Nedůvěřujících k nim zůstalo stejně.

Občanským demokratům stále důvěřují spíš vysokoškoláci a mladší lidé do 44 let, komunistům opět tradičně věřili spíše lidé nad šedesát. Straně zelených vyjádřili důvěru nejčastěji nejmladší lidé - v rozmezí 15 až 29 let.

Jak vyvolávají konflikty

Lidé mohli v šetření také vyjádřit postoje k politickým stranám konkrétněji: např. odpovědí, zda vyvolávají konflikty či se starají o získání moci. Z odpovědí vyplývá, že nejkonfliktější je podle občanů ODS. Lidovci podle statistiků naopak vyvolávají konflikty méně než zelení, zato se mnohem více (63 % souhlasí) starají o získání moci. Dokonce víc než opoziční sociální demokraté.

Na otázku, jak politické strany řeší problémy, lidé reagovali spíš skepticky. Podle odpovědí jen 28 procent lidí souhlasí, že ODS řeší problémy, u sociálních demokratů s tímto tvrzením souhlasí 34 procent. I KSČM je vnímána lépe: 34 % dotázaných si myslí, že řeší problémy.

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy