Čunek, či Kalousek? Lidovci by z vlády poslali předsedu

Kateřina Eliášová
5. 1. 2009 17:40
Naznačila to anketa uvnitř poslaneckého klubu KDU-ČSL
Poslanci za KDU-ČSL mají Čunka rádi nejméně ze všech svých ministrů
Poslanci za KDU-ČSL mají Čunka rádi nejméně ze všech svých ministrů | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pokud by se mělo teď rozhodovat o tom, zda z vlády odejde šéf lidovců Jiří Čunek, nebo ministr financí Miroslav Kalousek, poslanci za KDU-ČSL by měli jasno - ve vládě by raději viděli Kalouska.

Naznačila to anonymní anketa uvnitř lidoveckého klubu, která se uskutečnila ještě loni. Měla za úkol zjistit, jakou podporu jednotliví ministři u poslanců mají.

Lidovci teď opětovně zmítá vnitrostranický spor. Rozhořel se v okamžiku, kdy premiér Mirek Topolánek oznámil, že chce změny ve vládě.

Podle zjištění deníku Aktuálně.cz padl na nedělní koaliční schůzce návrh odvolat Jiřího Čunka. Ten se pustil do protiútoku a v pondělí ráno oznámil, že by si přál odchod Kalouska.

Část poslanců: Je to manipulace

Ankety se zúčastnilo devět ze třinácti lidoveckých zákonodárců. Zbylí čtyři svoji neúčast odůvodnili tím, že to raději řeknou osobně, než písemně.

Vpodvečer pak čtyři poslanci za KDU-ČSL, Cyril Svoboda, Jiří Carbol, Tomáš Kvapil a Ludvík Hovorka zaslali Aktuálně.cz prohlášení, v němž anketu zpochybnili.

Kongres ODS: Mirek Topolánek a Miroslav Kalousek
Kongres ODS: Mirek Topolánek a Miroslav Kalousek | Foto: Ondřej Besperát

"My, níže uvedení, jsme se odmítli této ankety zúčastnit. Severa proto mohl obdržet maximálně 8 vyjádření s nám neznámým výsledkem. Za zvlášť závažné považujeme, že Severa nejen zfalšoval výsledky své ankety, ale tyto dokonce dal k dispozici předsedovi jiné strany, který je použil jako argument pro své návrhy na personální změny ve vládě," stojí v prohlášení.

Čunek dvě procenta, Kalousek 75

"Největší podpoře se podle Severovy ankety těší ministr Kalousek, nejméně Čunek," řekl Aktuálně.cz šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavel Severa. A své tvrzení doložil čísly:

"Miroslav Kalousek získal 75 procent podpory, ministr kultury Václav Jehlička 62. Shodných 35 procent získala ministryně obrany Vlasta Parkanová a šéf Legislativní rady vlády Cyril Svoboda. Nejmenší podporu má Jiří Čunek, pouhá dvě procenta."

Od jedničky do pětky

Poslanci měli lidovecké členy vlády oznámkovat jako ve škole - známkami od jedné do pěti.

Čunek získal od všech zúčastněných poslanců pětku, pouze jeden ho zařadil na čtvrté místo. Ministr Jehlička získal vedle samých dvojek také dvě jedničky a jednu trojku.

Miroslav Kalousek je slovy premiéra Topolánka "jednička", získal je od všech, kromě jedné dvojky.

Vlasta Parkanová získala všechny známky, tedy poslanci jí dávali známky od jedničky do pětky, Cyril Svoboda se v oblibě poslanců pohyboval mezi dvojkami a čtyřkami.

 

Právě se děje

Další zprávy