Čtvrtým náměstkem na obraně bude kandidát ČSSD Kulhánek

ČTK ČTK
Aktualizováno 5. 2. 2014 16:23
Třicetiletý Jakub Kulhánek dříve působil jako poradce na ministerstvu zahraničí.
Nový ministr obrany Martin Stropnický.
Nový ministr obrany Martin Stropnický. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) má už politického náměstka od ČSSD - je jím Jakub Kulhánek, někdejší poradce ministra zahraničí.

Kulhánek, čtvrtý náměstek Stropnického, bude mít na starosti legislativu, styk s Parlamentem, diplomacii a vládní agendu. Informovalo o tom ministerstvo obrany.

Stropnický dopředu avizoval, že zástupce ČSSD bude mít na starosti zejména legislativu, která je na ministerstvu obšírná. Předchozí vedení resortu připravilo množství klíčových zákonů, některé z nich nechal nový ministr ale z projednávání Sněmovnou stáhnout. Chce je prý ještě prověřit.

Kulhánek bude mít na starosti také takzvanou veřejnou diplomacii, která má za úkol informovat občany o činnosti resortu, zejména v souvislosti se zahraničními aktivitami.

Stropnický v pondělí oznámil, že dalšími náměstky na ministerstvu obrany jsou manažer Jiří Borovec, zástupce náčelníka generálního štábu Bohuslav Dvořák a ředitel oddělení na ministerstvu zahraničních věcí Tomáš Kuchta.

Ve vedení ministerstva naopak končí Lenka Ptáčková Melicharová, Libor Karásek a Libor Tejnil. Dosavadní náměstek Daniel Koštoval bude státním tajemníkem.

Obsazení politických náměstků na ministerstvech bylo jádrem nedávného sporu mezi ČSSD a hnutím ANO. Právě hnutí nechtělo mít v úřadech, které vede, jiné náměstky než své vlastní.

Předseda ANO Andrej Babiš prosazoval, aby strany byly zcela zodpovědné za resorty, které vedou. Naopak lídr sociální demokracie Bohuslav Sobotka požadoval, aby ČSSD měla náměstky na ministerstvech, kde "vládnou" členové ANO nebo KDU-ČSL.

Spor zřejmě definitivně vyřešila úterní schůzka Sobotky s Babišem v Poslanecké sněmovně. Babiš podle předsedy ČSSD souhlasil s tím, že ANO akceptuje návrhy náměstků za sociální demokracii. Sám předseda hnutí řekl ale pouze, že se politici "na všem" dohodli.

 

Právě se děje

Další zprávy