ČT: Firma premiérova exporadce dluží desítky milionů

gaz
24. 9. 2007 22:00
Reportéři ČT pátrali po kauze, v níž rozsudek padl už v roce 1997
Miroslav Toplánek
Miroslav Toplánek | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Firma Goldex s.r.o. bývalého šéfa premiérových poradců Jaroslava Veverky dluží podle České televize miliony korun za pozemky koupené od lidí, kteří je získali v restituci. Televize to uvedla v pondělním vydání pořadu Reportéři ČT.

Deset let od rozhodnutí soudu Jaroslav Veverka dlužné peníze dosud neuhradil. Celkem jde i s úroky o 13 milionů korun.

Dluhy, kam se podíváš

Tyto peníze však nejsou jediné, které Goldex dluží, tvrdí televize.

Původně hodlala firma na pozemku postavit rodinné domky a půjčila si kvůli tomu od Komerční banky 40 milionů korun. Domy však nikdy nepostavila a peníze nevrátila. Tři čtvrtě milionu korun dluží firma i VZP a půl milionu na daních přímo státu.

Aby se svého dluhu zbavili, prodali podle České televize Veverka a jeho společníci firmu tzv. bílému koni, jednadvacetiletému pomocnému dělníku z Ukrajiny Mikolovi Markovi. Kvůli dluhům firmy teď policie po Markovi pátrá.

Byznys Marka Dalíka

Informaci ČT získala díky jedné z předchozích reportáží pořadu, ve které jméno Jaroslava Veverky rovněž figurovalo. Paní Balzerová, jejíž rodině Veverkova bývalý firma peníze dluží, ji viděla v televizi a přihlásila se jí.

Čtěte také:

Česká televize odvysílala reportáž Tajemný byznys Marka Dalíka 13. srpna. Reportéři Michael Fiala a David Havlík se v ní na příkladu neoficiálního premiérova poradce Marka Dalíka pokusili ukázat propojení podnikatelské a politické sféry.

Marek Dalík
Marek Dalík | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jak Dalík, tak premiér Topolánek se proti první reportáži ostře ohradili a prohlásili, že si budou stěžovat u rady ČT. Nevyloučili ani žalobu. Premiér dokonce v rozhovoru pro deník Právo obvinil televizi, že byla reportáž zaplacená, aby ho veřejně zostudila.

Česká televize kritiku reportáže odmítla.

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy