Do vlády jde Marksová-Tominová, zastánkyně rovnosti žen

Domácí Domácí
Aktualizováno 17. 1. 2014 16:43
Budoucí premiér Bohuslav Sobotka vybíral na post ministryně práce z pěti žen
Michaela Marksová-Tominová.
Michaela Marksová-Tominová. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Seznam kandidátů a kandidátek v Sobotkově vládě už je opět kompletní.

Grémium ČSSD se totiž shodlo na náhradnici za Petra Krčála, který z osobních důvodů vzdal kandidaturu na ministra práce a sociálních věcí.

Novou ministryní se má stát Michaela Marksová-Tominová, která byla ve stínové vládě ČSSD mluvčí pro lidská práva a rodinu. Marksová-Tominová, která je známou bojovnicí za rovné příležitosti žen, tuto informaci potvrdila v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Médiím ji potvrdil i šéfm sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. "Po společné diskusi s užším vedením ČSSD jsem se rozhodl nominovat do nové vlády dosavadní mluvčí pro lidská práva a rodinu Michaelu Marksovou-Tominovou, která se sociální oblasti věnuje dlouhodobě v odborných komisích ČSSD, v resortu práce a sociálních věcí již působila a zná jeho chod z vedoucí pozice a díky své pracovní praxi má rovněž bohaté zkušenosti s rodinnou i pracovněprávní politikou," řekl Sobotka.

Cíl: podpora rodin s dětmi

Marksovou-Tominovou podle něj čeká hodně práce, ministerstvo je totiž díky Drábkovi a Šiškovi v dezolátním stavu. "Jsem ale přesvědčen, že tuto nelehkou pozici zvládne," dodal Sobotka.

"Za klíčové cíle považuji zejména obnovu funkčnosti úřadů práce, prosazení plné valorizace penzí, posílení podpory rodin s dětmi a zajištění bezchybné distribuce sociálních dávek všem, kteří na ně mají ze zákona nárok," dodala ke své nominaci Marksová-Tominová.

Ta se dlouhodobě zabývá postavením žen a mužů ve společnosti, otázkami ženských práv a rodinnou politikou. V letech 1997-2004 pracovala jako ředitelka pro styk s veřejností v obecně prospěšné společnosti Gender Studies, 2004-2006 vedla odbor rodinné politiky na ministerstvu práce a sociálních věcí a v dubnu 2009 - září 2010 odbor rovných příležitostí ve školství na ministerstvu školství.

Narodila se v roce 1969, je vdaná, má dvě dcery.

Hledejme ženu

Grémium se již před několika dny shodlo na tom, že místo Krčála by měla úřad řídit žena, ČSSD totiž do vlády nevyslala ani jednu, ačkoli se ve svém programu zavazuje k poměrnému zastoupení.

Sobotka byl proto terčem kritiky i ze svých vlastních řad, a po Krčálovi se proto rozhodl vybrat ženu. Celkem uvažoval o pěti jménech.

Ve hře byla kromě Marksové-Tominové předsedkyně sociální komise Středočeského kraje Zuzana Jetschke Stöcklová, radní pro sociální věci Zlínského kraje Taťána Valentová Nersesjan a stávající náměstkyně jihočeského hejtmana Ivana Stráská.

Ve čtvrtek pak přibyla ještě náměstkyně hejtmana Olomouckého kraje Yvona Kubjátová. Všechny se specializují na sociální politiku a lidská práva.

"Jsem rád, že v ČSSD máme tolik kvalifikovaných a odborně nezpochybnitelných političek, které by funkci ministryně mohly zastávat," vysvětlil v pátek Sobotka. Původně svůj "nevýběr" ženy argumentoval právě tím, že vhodnou kandidátku nenašel.

V polovině týdne se objevily informace, že nejčastěji se ve straně skloňuje jméno Valentové Nersesjan, ve čtvrtek se ale podle neoficiálních informací stala favoritkou právě Marksová-Tominová.

Podle místopředsedkyně strany Aleny Gajdůškové by právě ona mohla být dobrou kandidátkou. Valentová Nersesjan jí naopak řekla, že by raději zůstala na regionální úrovni.

 

Právě se děje

Další zprávy