ČSSD volá po odložení penzijní reformy, vláda je proti

ČTK ČTK
29. 2. 2012 15:27
Strana chce tříletý odklad, převádět miliardy v době krize považuje za nezodpovědné
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Vláda trvá na zavedení takzvaného druhého důchodového pilíře od příštího roku. Ministři na středečním zasedání odmítli návrh opoziční ČSSD na jeho tříletý odklad na rok 2016.

Sociální demokraté tvrdí, že v době hospodářské krize je hazard převádět 20 miliard korun ze státního důchodového systému do soukromých penzijních fondů.

Vláda chce ale splnit svůj závazek započít důchodovou reformu ještě v tomto volebním období, řekla novinářům místopředsedkyně kabinetu Karolína Peake (VV).

"Vláda dala jasné nesouhlasné stanovisko vzhledem k nutnosti splnit závazek z programového prohlášení a naplnit důchodovou reformu ještě v tomto volebním období," uvedla na tiskové konferenci po jednání kabinetu Peake.

Podle ČSSD přispěje převod peněz ze státního důchodového systému do soukromých penzijních fondů k nestabilitě veřejných rozpočtů. Kabinet ale tvrdí, že efekty reformy se projeví až s odstupem, a změny je tedy nutné provést v předstihu.

Předseda opoziční sociální demokracie Bohuslav Sobotka označil dnešní rozhodnutí vlády za "chybné a nezodpovědné". "Odklad důchodové reformy by umožnil státnímu rozpočtu ušetřit v prvních letech 11 a v následujících letech až 20 miliard korun ročně a zároveň zachovat dosavadní valorizaci penzí, kterou chce vláda zrušit," uvedl v tiskovém prohlášení Sobotka.

Vláda podle něj přistupuje k takovým opatřením, která poškodí důchodce, rodiny s dětmi a sociálně slabé.

Stížnost k Ústavnímu soudu

Penzijní reforma předpokládá, že si lidé budou moci převádět na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění. V současnosti činí 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou ale bude to, že přidají částku ve výši dvou procentních bodů ze svého.

Sociální demokraté napadli zákony důchodové reformy u Ústavního soudu. Pokud uspějí v příštích parlamentních volbách, chtějí změny v penzích zrušit, případně upravit. Odložení zavedení druhého pilíře na dobu po volbách by tyto plány usnadnilo, tvrdí ČSSD.

Stanovisko vlády není pro zákonodárce závazné. O novele zákona o důchodovém spoření rozhodne parlament.

 

Právě se děje

Další zprávy