ČSSD uspěla se šrotovným, návrh je ve druhém čtení

Eva Benešová
31. 3. 2009 20:16
Poslanci nechali projít opoziční protikrizový balíček prvním čtením, nyní se začne vyjednávat
V roce 2009 plánují v Nošovicích vyrobit 185 tisíc vozů Hyundai i30.
V roce 2009 plánují v Nošovicích vyrobit 185 tisíc vozů Hyundai i30. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Šrotovné, mimořádné důchody nebo zvýšení podpory v nezaměstnanosti, všem těmto návrhům je nyní Česká republika o něco blíže.

Poslanci nechali projít do druhého čtení protikrizový balíček ČSSD. Nyní by se jím měly zabývat výbory.

"Očekávám, že nyní začne jednání o jednotlivých bodech, jako je šrotovné nebo mimořádné dávky," uvedl místopředseda socialistů Milan Urban.

Asi nejvíce diskutované opatření ČSSD je zavedení šrotovného. Tedy finanční prémie 25 tisíc korun na nákup nového auta, pokud by bylo současně vyřazeno auto starší 10 let.

Dále požadují zvýšit rozpočty úřadům práce, aby mohly dotovat pracovní místa a zvýšit podporu v nezaměstnanosti na 80 procent v prvních šesti měsících. Zrušit by se měla i karanční doba při vyplácení nemocenské, tedy první tři neplacené dny marodění.

Všichni důchodci by měli získat mimořádný 13. důchod ve výši 2400 korun, zvýšit by se měly přídavky na dítě o 100 korun a příspěvky na bydlení o 300 korun. 

Až 30 procenty chtějí zdanit platy zaměstnanců, kteří vydělávají více než 100 tisíc korun měsíčně. Podniky by tak měly platit 21 procentní daň z příjmu. Naopak klesnout by měla nižší sazba DPH, a to z 9 na 6 procent. 

Sleva na dani zaměstnanců by se měla zvýšit z přibližně dvou tisíc na 3600 korun.

Dávky ano, šrotovné ne

Vláda už v minulosti připustila, že by byla ochotna souhlasit se zvýšením dávek nezaměstnaným a příspěvků na dítě. Dnes ovšem koaliční poslanci návrh pouze kritizovali.

"Jde o 60 miliard dopadů do veřejných rozpočtů s naprosto marginálním dopadem, na růst a zaměstnanost téměř žádným. Když si vezmu, že pouze dvě opatření mohou nějakým způsobem podpořit zaměstnanost a růst, a to nejsou zdaleka ta nejdražší, domnívám se, že to je nešťastná směs," komentoval plán ministr financí Miroslav Kalousek.

Ostře se opřel do šrotovného. Prohlásil, že méně majetní lidé si budou brát půjčky na auta, aby využili šrotovného, a pokud nebudou schopni splácet, přijdou o nové auto a nezůstane jim ani staré. "Budou mít jenom dluhy a jejich sociální situace bude výrazně neutěšenější," zdůraznil ministr.

I koalice má svůj protikrizový balíček. Povedlo se jí z něho prosadit například odečtení DPH při nákupu osobního auta pro podnikatele. Ti si doposud odečítali pouze daně za užitková auta.

Dále chce vláda snížit sociální pojištění nebo zrychlit odpisy.

 

Právě se děje

Další zprávy