ČSSD téměř dotáhla ODS, zjistil průzkum

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
9. 5. 2007 11:30
Rozdíl se pohybuje na hranici statistické chyby
Premiér Topolánek před začátkem jednání vlády dobrou náladou příliš neoplýval.
Premiér Topolánek před začátkem jednání vlády dobrou náladou příliš neoplýval. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - ODS je ve volebních průzkumech sice stále na prvním místě, její náskok na druhou opoziční ČSSD se ale stále ztenčuje.

Podle posledního volebního modelu agentury Factum Invenio by ODS dostala jen o dvě procenta více hlasů než sociální demokracie. Občanským demokratům by u voleb hlas dalo 34, 5 %, příznivců ČSSD by bylo 32,3 %.

"ODS si udržuje vedoucí pozici těsně před ČSSD, předpokládaný volební zisk obou stran je nyní přibližně na úrovni voleb v roce 2006," komentuje výsledky agentura.

Strany by přízeň voličů mohla zanedlouho opět enormně zajímat. Vládní koalice se totiž ústy premiéra zavázala, že rezignuje, pokud se jí v parlamentu nepodaří prosaditekonomické reformy.

Za rivaly následují KSČM, KDU a zelení

Na třetím místě by za dvěma hlavními rivaly tradičně skončili komunisté s více než 12 procenty hlasů, následovali by je lidovci s více než devíti procenty.

Blogy na Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Voličská přízeň Strany zelených poklesla zpět na únorovou úroveň. Nyní by jí hlas dalo 7 % voličů a byla by poslední stranou, která by se dostala do parlamentu.

Volební model počítá pouze s hlasy lidí, kteří chtějí jít volit a vědí koho. Stranické preference odrážejí názory celého vzorku dotázaných.

"Po zohlednění d´Hondtovy metody přepočtu hlasů na mandáty ve volebních krajích by ODS pravděpodobně získala 77 mandátů, ČSSD 73 mandátů, KSČM 24 mandátů, KDU-ČSL 16 mandátů a Strana zelených 10 mandátů," vysvětluje Factum Invenio.

I když odhad mandátů je rovněž zatížen určitou výběrovou chybou, která může pro kteroukoli z uvedených stran představovat odchylku 2 poslaneckých křesel, spolehlivou většinu ve sněmovně by získala pouze buď trojkoaliční vláda ODS, KDU-ČSL a SZ nebo velká koalice ODS a ČSSD, dodávají analytici Factum.

Tabulka předpokládaných volebních výsledků parlamentních stran ve srovnání
s volbami v červnu 2006:

_____________________________________________________________________________________

Volební modely ve srovnání s volbami v červnu:

______________________________________________________________________________________

Strana volby 2006 listopad 2006 leden 2007 květen 2007
ODS 35,4 41,1 36,5 34,5
ČSSD 32,3 27,7 29,5 32,3
KSČM 12,8 12,7 14,1 12,2
KDU-ČSL 7,2 6,0 7,3 9,1
SZ 6,3 7,1 7,6 7,0
 

Právě se děje

Další zprávy