ČSSD se hledala před volbami, Paroubkovci nepřijeli

Martina Machová Martina Machová
25. 9. 2010 20:40
Sociální demokraté burcovali voliče i vlastní stranu
Střídmí socialisté v Olomouci.
Střídmí socialisté v Olomouci. | Foto: Martina Machová

Olomouc - Sociální demokracie jara a podzimu 2010?

Zmizely oranžové šály s kokardami, nabubřelé aranžmá vystřídalo střídmé pódium, filozof Václav Bělohradský a sociolog Jan Keller jsou tu místo Michala Davida a hitu "Správnej tým", zmizela teatrální gesta "a la Amerika" ke kamerám.

V březnu v Teplicích se ČSSD v čele s Jiřím Paroubkem řítila na ideové konferenci k "zářivému" vítězství ve volbách do sněmovny, nyní stála v Olomouci před dalšími volbami - komunálními a senátními bez Paroubka i jeho pravé ruky Petra Bendy, šéfa ČSSD v Ústeckém kraji.

Ani jeden z nich nepříjel, otázku proč přechází straníci jen krčením ramen. Až večer přichází zpráva z agentury ČTK, že bývalý lídr dnes připomněl, že zakládá na internetu názorový magazín.

"Na konferenci byli pozváni všichni naši poslanci, senátoři i hejtmani, to znamená, že byl pozván i Jiří Paroubek. Je škoda, že nepřijel. Byla tu vynikající atmosféra a jen mohu litovat, že tu nebyl s námi," říká na expředsedovu absenci nynější šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

Nechtěl provokovat 

Kromě severočeské „kliky" chyběl i Paroubkův středočeský spojenec David Rath i další předseda krajské organizace poslanec Richard Dolejš.

"Já to vůbec neinterpretuji. To nemá význam. Každý měl své vlastní důvody, proč nepřijel," odmítá Sobotka debatu, proč na největší předvolební akci, kde ČSSD vydává mobilizující prohlášení k voličům, nejsou tak důležití lidé.

Stejně se zachová i místopředseda Zdeněk Škromach. "Ke všem těmto věcem se budu vyjadřovat až po volbách," řekl jen.

Odpověď, proč tu chybí Jiří Paroubek, tak nabízejí jenom kuloáry - expředseda prý nepřijel, aby jeho přítomnost nebudila zbytečné emoce.

Fico doma také neuspěl, ale radit přijel
Fico doma také neuspěl, ale radit přijel | Foto: Petr Protivánek

Hlavně pozitivně

Když se vrátíme ke srovnání s jarní Teplickou konferencí, znějí na rozdíl od ní v Olomouci v zákulisí převážně pozitivní reakce.

"Je to velmi pěkná teoretická debata, která tady nebyla, nicméně je potřeba z té teoretické roviny to převést do praxe," míní severočeský sociální demokrat Jaroslav Foldyna.

"Je to experiment, který se zatím daří. Je to poprvé, co sociální demokracie otevřela debatu o svém směřování i lidem mimo sociální demokracii," pochvaloval si sobotní akci nový volební manažer ČSSD Jan Hamáček.

"Je to začátek cesty, debaty, která by měla vyvrcholit na sjezdu sociální demokracie na jaře," reaguje na kuloární připomínky k přílišnému teoretizování.

Nové tváře? A k čemu?

Pro restart po květnovém volebním fiasku si socialisté vybrali převážně osobnosti spojené s minulostí, na niž se nechce navazovat.  Jedinou novou tváří ve čtyřech panelových diskuzích byl lídr pražské kandidátky Jiří Dienstbier mladší.

Proč tu chybějí další noví neokoukaní odborníci?

"Tyto volby už tato diskuze neovlivní. Je to start do budoucna," tvrdí Zdeněk Škromach.

Jako odrazový můstek pro další diskuzi vysvětluje výběr osobností i další z místopředsedů Roman Onderka. "Sociální demokracie si musí jasně stanovit směr," tvrdí s tím, značka ČSSD sociální demokracie momentálně ztratila na prestiži.

Nové tváře, které by přilákaly voliče k ČSSD před říjnovými volbami, nechyběly ani Bohuslavu Sobotkovi.

"V těchto volbách rozhodne spokojenost či nespokojenost s vládou Petra Nečase. V tuto chvíli to není o změnách programu sociální demokracie," míní.

 

Právě se děje

Další zprávy