ČSSD přímou volbu v Senátu podpoří, řekl Štěch Klausovi

Domácí ČTK Domácí, ČTK
3. 1. 2012 15:57
Podle předsedy horní komory je pro volbu prezidenta přímo občany většina senátorů
Předseda Senátu Milan Štěch.
Předseda Senátu Milan Štěch. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Přímá volba prezidenta má nakročeno k definitivnímu schválení, senátoři ČSSD její přijetí v horní komoře Parlamentu většinově podpoří.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) to prohlásil po novoročním obědě s prezidentem Václavem Klausem a předsedkyní sněmovny Miroslavou Němcovou (ODS).

Štěch mluvil s Klausem, který přímou volbu kritizuje, také o rizicích lidového hlasování. Přesto návrh podpoří.

"Dostali jsme se i k otázce přímé volby prezidenta. Diskutovali jsme o výhodách, nevýhodách, rizicích a já jsem sdělil odhad, že v Senátu ten návrh projde," řekl Štěch.

ČSSD, která má v Senátu většinu, podle Štěcha návrh většinově podpoří. "Pokud to bude tak i v jiných klubech, tak by to projít mělo, i při všech těch rizicích, která tam jsou," dodal.

Podle Miroslavy Němcové není tajemstvím, že ODS měla na přímou volbu rozporuplný názor. "Teď z této zastupitelské pyramidy vyjímáme bonbónek prezidentské volby a já za sebe chci říci, že jsme měli dva úžasné prezidenty Václava Havla a Václava Klause a vzešli z nepřímé volby. Je otázka, zda stejně kvalitní osobu vybereme přímou volbu, pokud tedy bude," řekla. ODS bude podle ní vybírat svého kandidáta až poté, co bude způsob volby příštího prezidenta jasný.

Předseda Senátu také Klause pozval na jednání horní komory. Klaus by se tak v únoru mohl zúčastnit v Senátu debaty o jmenování nového soudce ústavního soudu. Prezident už dříve požádal Senát o souhlas se jmenováním předsedy Městského soudu v Praze Jana Sváčka, který by v případě souhlasu horní komory nahradil Elišku Wagnerovou.

Jeho návštěva v horní komoře by se mohla odehrát v únoru v době, kdy senátoři budou řešit i přímou volbu prezidenta. Klaus by tak například mohl apelovat na senátory ODS a další, aby návrh odmítli. Prezident nicméně zatím nepotvrdil, že do Senátu přijde.

Přímou volbu ve sněmovně podpořila koalice a opoziční ČSSD, nyní se čeká na rozhodnutí Senátu. Klaus nedávno označil přímou volbu za fatální chybu a omyl. Postup výběru hlavy státu označil za novou "Superstar".

U novoročního oběda se podle Němcové mluvilo také o vyhlídkách v ekonomice a politické kultuře. S Klausem prý debatovali o "věčných politických sporech" a o tom, jak moc politici sami kazí obraz zákonodárného sboru. Novoroční setkání se podle ní také neobešlo bez vzpomínky na zesnulého Václava Havla.

 

Právě se děje

Další zprávy