ČSSD povede do eurovoleb sociolog Jan Keller

Domácí Domácí
17. 1. 2014 9:30
Nahradí Jiřího Dienstbiera, který se má stát ministrem pro lidská práva.
Sociolog Jan Keller
Sociolog Jan Keller | Foto: ČTK

Praha - Lídrem kandidátky sociálních demokratů do květnových eurovoleb se stane sociolog Jan Keller. Nahradí tak Jiřího Dienstbiera, který se uchází o post ministra ve vznikající vládě a kandidaturu stáhl.

V pátek se na tom dohodlo grémium ČSSD.

Keller je připraven na nabídku kývnout. "V Evropském parlamentu bych se poté chtěl zabývat sociálními otázkami, ale také školstvím a vzdělaností," řekl již dříve sociolog serveru Lidovky.cz.

O nominaci Kellera se hovořilo již dříve. "Je to velmi silně zvažovaná varianta. Vzhledem k tomu, že Jan Keller je velmi výrazná osobnost s levicovými názory, jsem přesvědčen, že by nám pomohl během volební kampaně do Evropského parlamentu otevřít důležitou debatu na téma, jakou Evropu vlastně chceme a jaké národní zájmy bychom v Evropě měli a chtěli prosazovat," vysvětlil ve čtvrtek serveru Novinky.cz šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Sociální demokraté počítali do voleb nejdříve s Jiřím Dienstbierem. Poté, co ho Sobotka nominoval na post ministra pro lidská práva, ale musel hledat náhradní variantu.

"Evropské volby jsou už brzy, a nový ministr by tak nedělal nic jiného, než vedl kampaň," uvedl Sobotka. Případnou Dienstbierovu kandidaturu zkritizoval i Miloš Zeman.

O první místo na kandidátce se přihlásila také místopředsedkyně strany Alena Gajdůšková, ve straně však narazila. Neumí totiž žádné cizí jazyky.

 

Právě se děje

Další zprávy