ČSSD postaví vládu i na Vysočině. Podpoří ji komunisté

Michal Pavec
1. 11. 2008 7:45
Sociální demokraté složili vládu i v Hradci Králové

Vysočina - Drtivé vítězství v regionálních volbách proměnila ČSSD už ve tři krajské vlády. Na Vysočině ČSSD dokonce poprvé uzavřela oficiálně spolupráci s komunisty. Naopak Davidu Rathovi se ani po včerejším jednání stále nedaří sestavit vládu ve Středních Čechách.

Sociální demokraté v pátek dohodli regionální vládu i v Královéhradeckém kraji. V tamní krajské radě zasednou společně s lidovci a SNK-ED.

"Vysoká míra programové shody" tu vedla komunisty, aby podpořili regionální vládu vítězné strany.

Příští čtyři roky tak kraji povládne na Vysočině menšinová vláda sociálních demokratů, která se bude moct v zastupitelstvu opřít o hlasy KSČM.

ČSSD už dříve řekla, že spolupráci s komunisty nebude vyhledávat, ale bude-li do ní "dotlačena" neochotou ostatních stran, nebude jí vyhýbat.

Na Vysočině si KSČM navíc příliš velké nároky nekladla.

"Komunisté řekli, že jejich zájmem je, aby ČSSD nebyla donucena lidovci a občanskými demokraty k odklonu od programu, s nímž vyhrála volby," uvedl pro server České noviny předseda krajské organizace z Vysočiny Libor Joukl.

Na oplátku komunisté požadují pouze křeslo předsedy finančního výboru. Novým hejtmanem Vysočiny, který nahradí odcházejícího Miloše Vystrčila z ODS, tak bude s největší pravděpodobností primář pelhřimovské ortopedie Jiří Běhounek, nestraník kandidující za ČSSD.

V hradecké vládě bude i Dryml

Ke shodě vyjednavačů došlo v pátek také v Hradci Králové. ČSSD se tam vyhnula spolupráci s komunisty a většinu 25 zastupitelských mandátů z celkových 45 dala dohromady s KDU-ČSL a SNK-ED.

Hejtmanský post získá Lubomír Franc z ČSSD. V krajské vládě zasedne i známý ředitel vrchlabské nemocnice Vladimír Dryml, který bude náměstkem hejtmana zodpovědným za zdravotnictví.

ČSSD bude mít v královéhradecké krajské radě šest postů, lidovci dva a SNK-ED jeden.   

V Liberci bez komunistů

První krajskou vládu po triumfu v regionálních volbách dohodli sociální demokraté tento týden v Liberci. Vytvoří ji ale narozdíl od Vysočiny bez komunistů, s dvěma menšími celky: hnutím Starostové pro Liberecký kraj a se Stranou pro otevřenou společnost (SOS).

Libereckým hejtmanem se pravděpodobně stane lídr tamní sociálnědemokratické kandidátky Stanislav Eichler.

V dalších krajích zatím vyjednávání o podobě devítičlenných rad stále ještě neskončila.

Například ve Středočeském kraji se lídrovi ČSSD Davidu Rathovi nedaří prosadit svůj koncept menšinové vlády sociální demokracie s podporou komunistů. Ti chtějí větší podíl na moci - až tři křesla v krajské radě. To Rath odmítá. Komunisté mají silnou vyjednávací pozici, protože ODS už oznámila, že ČSSD nepodpoří a zůstane v kraji čistě opoziční silou.

 

Právě se děje

Další zprávy