ČSSD je prolezlá korupcí, řekl Dryml a utekl k Zemanovi

Martina Machová Martina Machová
2. 8. 2012 12:04
Bude kandidovat jako jednička královéhradecké kandidátky v krajských volbách
Vladimír Dryml.
Vladimír Dryml. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senátor Vladimír Dryml ohlásil přestup z ČSSD k Zemanovcům a bude kandidovat jako jednička královéhradecké kandidátky v krajských volbách.

Informaci, kterou v pondělí přinesl deník Aktuálně.cz, potvrdil na společné tiskové konferenci s Milošem Zemanem a čelními představiteli jeho nové partaje. Uvedl ale, že do nové strany nevstupuje a o přízeň voličů se bude ucházet jako nezávislý.

"Večer jsem vystoupil po 14 letech z ČSSD," řekl novinářům Dryml. "Chci přerušit různé dohady, spekulace a nepravdivé řeči, především ze strany ČSSD," uvedl Dryml.

Zemanovi rovněž předal deset senátorských podpisů, díky kterým může být Miloš Zeman nominován do přímé prezidentské volby, která proběhne příští rok v lednu.

"Další jsou připraveni podepsat po krajských volbách," dodal Dryml s tím, že se jedná o tři další jména.

Následně odtajnil jména signatářů. Kromě jeho samého to je hejtman Moravskoslezského kraje a senátor Jaroslav Palas, sociálnědemokratičtí senátoři Jaroslav Sykáček, Pavel Lebera a za socialisty zvolený Miroslav Krejča (který ovšem již z ČSSD vystoupil), komunisté Marta Bayerová a Václav Homolka, Severočeši Jaroslav Doubrava a Alena Dernerová a bývalý občanský demokrat Petr Pakosta.

Zeman se do hradního klání nominoval i díky petici s padesáti tisíci podpisy.

O Drymlovi se jako o dalším hlasu pro Miloše Zemana v horní komoře hovořilo již delší dobu. Zajistil například pro bývalého premiéra a exšéfa Lidového domu mezi senátory napříč stranami deset podpisů nutných pro nominaci do přímé prezidentské volby.  

Vladimír Dryml je dlouhodobě ve sporu s většinou zdejších členů vedení sociální demokracie. Rozbuškou byl případ, kdy měl údajně shánět kompromitující materiály na svou stranickou konkurentku Orgonikovou.

To jej následně stálo i místo ve vedení hejtmanství a od té doby své spolustraníky kritizuje.

ČSSD je podle něj prolezlá korupcí, zejména na místech krajských hejtmanů. "Co se děje na krajích, je, jak říká současný ministr financí (Miroslav) Kalousek, pravda. Kradou, ani poledne nedrží," použil ve čtvrtek starší Kalouskův výrok Dryml.

K vystoupení ze sociální demokracie ho prý motivovala i slova hejtmana ČSSD Jaroslava Palase, který nedávno v dopise adresovaném členům ČSSD zmiňoval, že předseda strany Bohuslav Sobotka požadoval po hejtmanech sociální demokracie příspěvky do stranické kasy. Podle Sobotky to není pravda.

 

Právě se děje

Další zprávy