ČSSD chce, aby TOP 09 odstranila z názvu "Starostové"

Martina Machová Martina Machová
22. 1. 2012 13:50
Podle socialistů si "topkařští" starostové označení nespravedlivě usurpují
Starostové Petra Gazdíka podle socialistů nejsou jediní starostové a nemají si tedy označení usurpovat
Starostové Petra Gazdíka podle socialistů nejsou jediní starostové a nemají si tedy označení usurpovat | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Starostům a primátorům z ČSSD vadí, že konkurenční TOP 09 a Starostové používají ve svých oficiálních výstupech i označení "starostové".

Nejsilnější opoziční strana se proto oficiálně obrátí na státní úřady, aby tento název z pojmenování politické strany vyškrtly.

Podnět míří na vnitro

Pod hlavičkou TOP 09 a Starostové, nebo Starostové a TOP 09 chtějí navíc kandidovat v nadcházejících krajských volbách.

Podle socialistů si "topkařští" starostové pojem nespravedlivě usurpují.

Argumentují tím, že je velké množství starostů, kteří nemají s TOP 09 a starostenským hnutím reprezentovaným předsedou poslaneckého klubu Petrem Gazdíkem nic společného.

Lidový dům proto v současnosti zpracovává podnět pro ministerstvo vnitra, aby takové označení svým konkurentům znemožnil.

"Máme také starosty a nejsme Gazdíkovi. Navíc je to nevypovídající, po komunálních volbách jsme získali mnoho starostenských postů," líčí motivace předseda Klubu starostů a primátorů zvolených za ČSSD Jan Birke, starosta Náchoda.

Klub sociálnědemokratických starostů ustavila sociální demokracie loni v listopadu. ČSSD tak reagovala na svůj úspěch ve volbách, které daly vzniknout nové široké základně komunálních politiků uvnitř ČSSD.

S tím si socialisté uvědomili i jaký potenciál starostenské hnutí má jako politická síla a rozhodli se o vliv s Gazdíkovi starosty poprat.

Ti tvrdí, že zejména název jejich hnutí, které se stalo součástí i oficiálně uváděného jména sněmovního poslaneckého klubu, bylo řádně zaregistrováno, což ukázaly i ataky z minulosti.

Kdo je tu starosta a kdo nezávislý

"V roce 2009 se se stejným požadavkem obrátilo na ministerstvo vnitra hnutí Nezávislí, protože jim vadila doložka "nezávislí" v názvu Starostové a nezávislí. A neuspěli," připomněl poslanec za T0P 09 a Starosty Stanislav Polčák.

"Já sociálním demokratům jejich název nezávidím," dodal.

Zájem od kolegů ze sociální demokracie pak prý těší lídra starostenského hnutí Petra Gazdíka. "Svědčí to o našem významu, že na naše úspěchy žárlí," konstatoval s tím, že značka "Nezávislí starostové pro kraj" jako regionální hnutí, z něhož pak vznikla celostátní platforma, byla zaregistrována právě za vlády sociálnědemokratického ministra.

 

Právě se děje

Další zprávy