Co dál? Staronový šéf ODS Topolánek to neřekl. Zatím

Petr Holub
7. 12. 2008 12:26
Nesdělil ani, jestli se chystá rekonstrukce vlády
Kongres ODS: Mirek Topolánek při kandidátském projevu
Kongres ODS: Mirek Topolánek při kandidátském projevu | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Při své třetí obhajobě získal šéf ODS Mirek Topolánek 58 procent hlasů, méně než v letech 2004 a 2006. Před volbou ani po zvolení neřekl, jak chce stranu změnit. Přitom včera slíbil: "Zítra představím svůj návrh řešení."

Ve volebním projevu použil Topolánek tradiční argument: "Nevstupujeme do lehkého období a potřebujeme silného lídra. Čím složitější a bezvýchodnější situace, tím rostou mé síly."

Dělal jsem chyby, zvolte mě

Stylizací do role krizového manažera přemlouvání fakticky skončilo. Před svým zvolením předseda ještě slíbil, že bude důsledně pravicovým politikem, slovy: "I vysoký topol může mít hluboké kořeny, modré kořeny." (Metafora kulhá, topoly mají mělké kořeny.) Připustil, že má odpovědnost za prohrané krajské volby a že občas ztrácí sebekontrolu. To však chce změnit.

Na rozdíl od neúspěšného vyzývatele Pavla Béma nepopsal konkrétní postup po kongresu. Bém vysvětlil, že chce důkladnou rekonstrukci vlády, rozhodný boj za radar a proti Lisabonské smlouvě. Požadoval, aby hlavní kancelář ODS vedl politik, nejlépe jeden z místopředsedů.

Ani Topolánek, ani Bém neřekli, jak chtějí znovu získat důvěru voličů, ani jak upravit vládní program. Nezmínili ani to, jakým způsobem se má Česká republika připravit na hrozící hospodářskou krizi.

Topolánkův nominační projev shrnul publicista Jefim Fištejn: "Vlastně řekl, že dělal chyby a že ho za to delegáti mají zvolit."

Rekonstrukce koalice nebo vlády? Možná

Rozpaky nad průběhem volby i těsným výsledkem přiznal také její vítěz: "Poprvé nemám tak jásavý pocit jako ve Františkových Lázních," srovnal probíhající kongres se sjezdem z roku 2002, kdy se stal nástupcem Václava Klause.

Posléze na krátkém brífinku pouze nevyloučil, že bude prosazovat nějaké změny. Naznačil, že se může změnit složení koalice, případně je možné vyměnit některé ministry. Nemusí se však stát vůbec nic.

 

Právě se děje

Další zprávy