Cizí agenti chtěli zprávy o radaru, potvrdila rozvědka

Markéta Chaloupská, mch
29. 9. 2008 12:30
Již dvě zpravodajské služby potvrdily aktivitu Rusů

Praha - Vojenská rozvědka loni zaznamenala, že agenti cizích států chtěli získat konkrétní informace k plánované výstavbě protiraketové základny USA.

"Vojenské zpravodajství v roce 2007 zaznamenalo mimo jiné také konkrétní zájem o informace k možné výstavbě protiraketové základny USA či její součásti na území České republiky," napsala ve své výroční zprávě armádní zpravodajská služba. 

Zda šlo konkrétně o Rusy, jak zmiňuje Bezpečnostní informační služba, ale rozvědka přímo nepotvrdila.

Náměstek ministryně obrany Martin Barták ale v neděli v České televizi mluvil o tom, že ruští agenti mají zájem skupovat pozemky okolo vojenského prostoru v Brdech. A zpravodajské služby tomu chtějí zabránit.

Dále čtěte: Zpráva rozvědky: Teroristický útok Česku akutně nehrozí

Podle výroční zprávy působí na českém území agenti různých zemí, kteří se tak snaží získat informace o nových vojenských technologiích.

"Vojenské zpravodajství vnímá, že na území České republiky působí také příslušníci zpravodajských služeb států geograficky velmi vzdálených. Předmětem jejich zájmu jsou především české pokročilé technologie využitelné ve vojenství," píše se v dokumentu.

Celou zprávu vojenské rozvědky čtěte zde.

O pohybu ruských agentů informovala již ve čtvrtek Bezpečnostní informační služba (BIS). Podle ní se ruští zpravodajové v uplynulém roce snažili kontaktovat a ovlivňovat politiky, občanská sdružení a média, aby zvýšili odpor české veřejnosti k vybudování americké protiraketové základny v Česku.

Čtěte více:
Rusko chce vyvolat v Česku odpor proti radaru, tvrdí BIS
Rusové ovlivňovali Čechy kvůli radaru, tvrdí rozvědka

O koho konkrétně jde, ale odmítl mluvčí BIS Jan Šubert komentovat. V médiích se nedávno spekulovalo především o občanském sdružení Ne základnám. To ale jakékoliv napojení na ruské agenty odmítá.

Chcete jen odvrátit pozornost

Sociální demokraté však vidí za zveřejněním této informace něco docela jiného. Podle poslance ČSSD Jeronýma Tejce se tak pouze vláda snaží odvrátit pozornost veřejnosti od skandálů, které ji v posledních týdnech provázejí.

Přičemž na mysli měl především takzvanou aféru Vyděrač, kdy měl poslanec ODS Jan Morava shánět kompromitující materiály na politické protivníky.

Jednat se nebude

V reakci na zprávu BIS si poslanci na tuto středu pozvali šéfy všech tajných služeb. Schůzka ale byla nakonec zrušena.

Předseda výboru pro obranu Jan Vidím (ODS) to odůvodnil tím, že mu vadí spojování bezpečnostních otázek země s krajskými volbami.

 

Právě se děje

Další zprávy