DOKUMENT: Kandidátský projev Jana Březiny

30. 5. 2009 16:00
Projev Jana Březiny před volbou předsedy KDU-ČSL

Sestry a bratři, dámy a pánové, vzácní hosté!

Stojím před vámi s pocitem odpovědnosti a závazku, který mě provází od chvíle, kdy jsem se rozhodl kandidovat na předsedu Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové.
Dnešní den může být začátkem naší nové cesty na vrchol. Na vrchol, kam patříme a kterého bych rád s vámi dosáhl a vztyčil tam prapor KDU-ČSL. Prapor který bude opět jasně čitelný a viditelný. Dnes je nezřetelný, potrhaný, větry a boji poznamenaný.
I já dobře vím, že přijetím výzvy cesta teprve začíná. Právě cesta, cesta na vrchol, cesta každodenní tvrdé práce a běžných úkolů bývá mnohem těžší, než se zdá, a vyžaduje si maximální nasazení a energii.
Jsem si toho plně vědom. Dovolil jsem si vám proto včas a jasně naznačit cestu a směr, po nichž se chci vydat.
Dokument, o němž mluvím, jsem nazval „Energie pro Klidnou sílu" a každému z vás jsem ho dal k dispozici, abyste měli možnost mi na něj sdělit váš názor.
Přiznávám, že Váš pozitivní zájem, který jste projevili, mě velice příjemně překvapil, potěšil a vlil mi elán do další práce. Děkuji vám!

Vážené sestry, vážení bratři!

Naši předchůdci, stejně jako dnes my, řešili v celé devadesátileté historii strany mnoho hlubokých krizí a názorových střetů, které hrozily rozštěpením či zánikem. Vždy ale dokázali najít řešení, vždy se vrátili k práci a vždy dokázali uspět.
Proč bychom my měli být horší?
Nacházíme se ve složitém období, a to jak celospolečensky, tak i vnitrostranicky.
Společnost je frustrována celosvětovou ekonomickou krizí, která začíná doléhat na každého z nás. K tomu se připojila i výrazná krize politická, jenž vyvrcholila pádem koaliční vlády.
To vše nás nachytalo v době, kdy strana postrádá silné a rozhodné vedení, jež by, svými jasnými a srozumitelnými kroky, uklidnilo atmosféru ve straně a dokázalo efektivně a zřetelně čelit a konkurovat našim politickým soupeřům a tlaku médií.
Místo toho, abychom se sjednotili do jednoho šiku a usilovně pracovali na pozitivním zviditelnění strany, tak se hádáme mezi sebou, vymýšlíme si různá křídla a nesmyslně se obviňujeme z věcí a postojů, které se mnohdy ani nestaly a nezakládají se na pravdě. Výsledkem těchto aktivit je pouze nechuť, rozmrzelost, naštvanost a tím i ztráta motivace stranu podporovat a společensky se v ní angažovat.
Někteří dokonce došli tak daleko, že chtějí stranu opustit a založit si novou. Na to mají jistě právo. Ale jsou-li mezi nimi lidé moudří, tak by neměli škodit těm, kteří chtějí i v této těžké situaci zvyšovat celospolečenskou vážnost křesťanské demokracie.
Mým cílem je skoncovat s rozdělením strany a navrátit KDU-ČSL tvůrčího ducha!
Chci našim členům a české veřejnosti sdělit, že chci být předsedou výrazné pozitivní změny. Chci být předsedou dialogu, který považuji za základní a nejdůležitější nástroj svého působení. Všechny politické oponenty respektuji jako soupeře, ale nikdy je nepovažuji a nebudu považovat za nepřátele.
S čím tedy přicházím?
Přicházím s KDU, kde křesťanská znamená tradice a hodnoty. Přicházím však také s ČSL kde lidová, znamená člověk, jeho problémy a jejich řešení.
KDU-ČSL je tak výraznou programovou alternativou a nabídkou s velikým potenciálem. Každý si v této nabídce dokáže vybrat.
Naše programové směřování, principy a hodnotové orientace se promítly do základních dokumentů schválených předchozími sjezdy.
Z nich jednoznačně a jasně plyne, že naše strana je stranou sociálně citlivou, vyznávající tradiční hodnoty, hlásící se k politice pravého středu.
Tolik připomenutí pro ty, kteří snad zapomněli nebo záměrně nechtějí vědět!
Abychom odstranili nesoulad mezi kvalitou programu a voličskou přitažlivostí, je nutné provést několik nezbytných kroků. Kroků, které jsou mým nejbližším cílem a pro něž žádám váš mandát.
Prvním a základním krokem je obnovení důvěry, a to jak vnitrostranické, tak i společenské.
Za druhé je potřeba zvolit akční, kompetentní a důvěryhodný tým.
Chci proto v KDU-ČSL podporovat a prosazovat lidi, kteří umí komunikovat, umí nalézat a prosazovat nová témata, chtějí pracovat v týmu a pro tým, jsou schopni sebereflexe a nebojí se nést riziko.
Vážím si těch, kteří chtějí obohatit stranu a pracovat pro ni. Ty podporuji! Neuznávám ale ty, kteří se naopak chtějí prostřednictvím strany obohatit a čekají, že ona bude pracovat pro ně.
Třetím krokem je nalezení témat, kterými se budeme prezentovat.
Témata nemusíme hledat nijak pracně. Žijeme mezi lidmi a jsme tématy obklopeni.
Vy jste snad spokojeni s postavením rodin ve společnosti? Se stavem práva a veřejného bezpečí? S tím, jak dopadly církevní restituce?
Já ne! A to je i jeden z důvodů, proč zde dnes před Vámi stojím.
KDU-ČSL nemá problém s tradičními tématy, jako jsou úcta k lidskému životu, rodina, venkov, bezpečnost, malé a střední podniky.
Tato témata rozhodně nehodlám opustit!
Současnost a blízká budoucnost nás ale konfrontuje se společenským vývojem a změnami, na které budeme muset umět reagovat a nabízet recepty na jejich řešení.
Již dnes jsou naléhavými tématy dopady hospodářské krize, kterou právě prožíváme, problematika imigrace, energetiky, rozvoje měst, vzdělání, nových technologií či hájení národního zájmu.
Chci, aby KDU-ČSL byla vnímaní pozitivně, jako strana přínosná a konstruktivní.
Velká část veřejnosti nás vnímá ve zjednodušené formě jako skupinu lidí, kteří zakazují, soudí a kazatelsky mentorují. A přitom leckdy málo pomáhají a podporují.
Změňme tento mylný názor. Buďme ti, kteří nekáží, nezakazují, nesoudí, ale podporují.
Posledním krokem musí být schopnost řádně vést stranu a prezentovat výsledky, kterých jsme dosáhli.
Vedení strany je tým a dělá týmovou práci. Není možné se pouze schovávat za svého předsedu a v případě jeho indispozice se stáhnout do ulity a vyčkávat, jak to dopadne. To se nesmí v budoucnu opakovat!
Prezentace výsledků? Klíčová oblast, která je dosud naší slabinou. Nebojme se jít mezi lidi a říci, tohle jsme zařídili my, KDU-ČSL. Jsem rád, že v eurokampani to již říkáme.
Mimochodem, mluvím-li o eurokampani, musí zdůraznit, že v případě mého zvolení předsedou KDU-ČSL počítám s prací pro stranu na plný úvazek.

Bratři a sestry!

Lidovou stranu volili moji prarodiče a mojí snahou není nic jiného, než to, aby ji mohli volit i moji vnuci.
Pevně věřím, že to je nepochybně i vaše přání. Naší povinností je pokračovat a hájit zájmy křesťansky smýšlejících lidí této země.
Abychom to ale dokázali, tak naše osvědčená „Klidná síla" musí dostat novou energii.

Obnovme společně důvěru!

Dejme Šanci KDU-ČSL!

Dejte šanci Energii pro Klidnou sílu!

 

Právě se děje

Další zprávy