Chci vést lidovce jako Josef Lux, píše Šojdrová

Kateřina Eliášová
3. 3. 2009 15:40
Poslankyně Michaela Šojdrová hodlá kandidovat na předsedkyni KDU-ČSL
Josef Lux na Sjezdu KDU-ČSL v Českých Budějovicích 1999.
Josef Lux na Sjezdu KDU-ČSL v Českých Budějovicích 1999. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Poslankyně Michaela Šojdrová, která se chce letos v červnu utkat o křeslo předsedkyně KDU-ČSL, vybízí lidovce k návratu k politice Josefa Luxe.

Píše o tom v několikastránkové zprávě, kterou zaslala straníkům a ve které nastiňuje, jak by chtěla lidovce vést a kam by měla strana pod jejím vedením směřovat, aby nezmizela z politické mapy.

Šojdrová varuje především před rozštěpením strany na dva nesmiřitelné tábory.

"Chci využít diskuze uvnitř strany k formování a prosazování komplexního programu s respektem k oběma proudům. Toto pojetí reprezentoval Josef Lux," píše.

"Předseda Lux provedl modernizaci strany a vytyčil směr: stát se odnoží evropského křesťanskodemokratického proudu, otevřít se a jít za hranice provinciální politiky. Překlenout, že u nás je málo aktivních katolíků, ale je zde řada lidí, kteří nežijí jen materiálním způsobem života. Tuto rukavici ale KDU-ČSL nikdy nezvedla," jak už dříve připomněl Jan Hartl, šéf agentury STEM.

Michaela Šojdrová, kandidátka na post předsedkyně strany.
Michaela Šojdrová, kandidátka na post předsedkyně strany. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

O post předsedy KDU-ČSL zatím projevil vedle Šojdrové zájem jen europoslanec Jan Březina. Současný předseda Jiří Čunek se zatím nerozhodl, zda bude svoji pozici obhajovat.

Náš problém? Nejednotnost

Právě rozhádanost dvou frakcí, z nichž jedna stojí spíše za Jiřím Čunkem a druhá za ministrem financí Miroslavem Kalouskem, je podle mnoha lidovců hlavním důvodem mírného poklesu preferencí.

Pokud by se volby konaly teď, lidovci by získali 7 procent hlasů voličů.

"Potřebujeme generační obměnu zvolených zástupců, a to zejména v Poslanecké sněmovně, a větší zastoupení žen. Předsedové a místopředsedové strany by měli být připraveni kandidovat v obvodech, které dosud nemají mandát, naopak v obvodech s jistým mandátem nabídnout nové perspektivní osobnosti," zní recept Šojdrové na volební úspěch.

Podle volebních výsledků z června 2006 jsou nejslabšími kraji Karlovarský a Ústecký. Tam lidovci mandát nezískali, stejně jako v kraji Libereckém.

Třenice mezi oběma křídly se naplno projevily při prezidentské volbě nebo začátkem roku, kdy premiér Mirek Topolánek oznámil chystané změny ve vládě. Zatímco on se chtěl zbavit Jiřího Čunka, ten vrátil úder v podobě žádost o odvolání Miroslava Kalouska.

Po ostré vnitrostranické debatě nakonec Jiří Čunek ustoupil a z vlády odešel.

Chce to lidovecký think-tank

Půjde Jiří Čunek do boje o předsedu lidovců? Zatím neřekl, jak se rozhodl
Půjde Jiří Čunek do boje o předsedu lidovců? Zatím neřekl, jak se rozhodl | Foto: Ondřej Besperát

Šojdrová v současné době objíždí celou republiku a snaží si získat u straníků potřebnou podporu pro své zvolení.

Ve svém dopise apeluje hlavně na to, aby mezi sebou lidovci více diskutovali.

"Potřebujeme mít vlastní think-tank, spojený se vzdělávací agenturou, která bude poskytovat nabídku zájmového i profesního vzdělávání, seminářů a umožní průběžnou programovou diskuzi a přípravu," napsala straníkům Šojdrová.

Šojdrová taky vyzvala lidovce, aby už nyní začala debata o novém stranickém programu pro příští volební období.

"Sjezd je tou nejlepší příležitostí pro start volební kampaně," myslí si Šojdrová.

 

Právě se děje

Další zprávy