Česko-slovenské jednání začalo stylově: slivovicí

ČTK ČTK
29. 10. 2012 11:56
20 let od rozpadu federace oslavily obě vlády společným setkáním
Petr Nečas a Robert Fico.
Petr Nečas a Robert Fico. | Foto: Reuters

Uherské Hradiště - V Uherském Hradišti zasedly ke společnému jednání vlády České republiky a Slovenska. Na začátku schůze nabídl premiér Petr Nečas (ODS) všem ministrům slivovici.

Vlády, které se v podobném formátu scházejí poprvé, by měly projednat vzájemnou spolupráci obou zemí a na závěr podepsat společné prohlášení. Ministři budou odpoledne jednat také ve slovenském Trenčíně.

Kabinety se setkaly den po státním svátku v ČR připomínajícím 94. výročí založení Československa, současně se scházejí u příležitosti 20. výročí rozpadu federace.

Společnou schůzi vlád lze považovat za potvrzení mimořádných vztahů obou členských států EU, o nichž čeští a slovenští politici často mluví, třebaže historii poznamenalo rozštěpení společného státu.

Fico: Jsme partneři, kteří se nepodvádějí

Slovenský premiér Robert Fico (Smer) na úvod setkání vyzdvihl přetrvávající korektnost vzájemných vztahů obou zemí a empatii obou národů, schopnost porozumět tomu druhému. "Ani jeden z nás se v uplynulých letech nepokusil svého partnera podvést," zdůraznil slovenský premiér.

Předseda české vlády, který se v Uherském Hradišti narodil, nabídl členům obou kabinetů na začátku slivovici s odůvodněním, že všichni v chladném počasí "promrzli".

Zasedání vlád bylo připravováno dlouho. Premiéři Nečas a Fico letos uvedli, že jejich rozdílné stranické "dresy" nemohou narušit dobrou spolupráci. Společné jednání chystal Nečas ještě s předchozí pravicovou vládou Ivety Radičové, která předčasně padla.

Očekáván je podpis společné deklarace. Vlády jednaly i o plánovaném prodloužení Baťova kanálu. Dohodu o prodloužení splavnosti vodní cesty Otrokovice - Rohatec v česko-slovenském pohraničí by měli zástupci obou vlád podepsat odpoledne po druhé části jednání vlád v Trenčíně.

"Vidím v tom obrovský potenciál pro rozvoj cestovního ruchu," řekl po jednání v Uherském Hradišti premiér Nečas.

Počítá se také s podpisem protokolu o změně smlouvy o vzájemné pomoci justičních orgánů obou zemí. Česká vláda považuje za klíčové téma schůzky spolupráci s důrazem na problematiku bezpečnosti, energetiky a dopravy.

Autobusy do Trenčína

Čeští ministři se do Uherského Hradiště ve Zlínském kraji vydali dvěma armádními letadly L-410. Do asi 70 kilometrů vzdáleného Trenčína, kde se odehraje druhá část jednání obou vlád, ministři přejedou autobusy. Autobusy je pak také dopraví na místní letiště ke zpátečnímu letu do české metropole.

V Uherském Hradišti se jednání odehrává v reprezentativních prostorách Reduty a nově zrekonstruované jezuitské koleje, na Slovensku budou vlády zasedat v jednom z trenčínských hotelů, kde poobědvají.

 

Právě se děje

Další zprávy