Česko chce po USA vojenskou pomoc. Za radar

pra
14. 4. 2008 22:42
USA by měla pomoct s modernizací armády

Praha - Vyjednávání o radaru chce Česko spojit s požadavkem na modernizaci armády. Češi dosud tvrdili, že mají zájem jen o vědeckou a průmyslovou spolupráci.

Podle České televize chce nyní Česko od USA pomoc při pořízení vojenských dopravních letadel a modernizaci protivzdušné obrany

"Požádali jsme Spojené státy o součinnost při akvizici středních dopravních taktických letounů a to bychom si představovali i v rámci vyjednávání o protiraketové obraně," řekl náměstek ministerstva obrany Martin Barták.

Podle ČT by armáda chtěla od Američanů získat dva transportní Herculesy, které by nahradily malé a zastaralé letouny Antonov, v nichž létají vojáci na zahraniční mise. V rámci protivzdušné obrany má pravděpodobně zájem o systém Patriot.

Vojensko-technická spolupráce zřejmě nebude součástí žádné ze smluv, které by měl v létě schvalovat český parlament. Jednání o příslušné dohodě jsou teprve na počátku.

Společný projket NATO bez Česka

Zatímco předseda parlamentního výboru pro obranu Jana Vidím a lidovecký poslanec Pavel Severa považují požadavky České republiky za dobrý nápad, stínový ministr zahraničí za ČSSD Petr Hulínský se o nich vyjádřil jako o"nepřijatelné kupčení". 

Barták také uvedl také, že se Česko nebude účastnit společného projektu NATO Globemaster, v jehož rámci mělo spolu s několika aliančními spojenci pořídit a společně provozovat dvě až tři dopravní letadla C-17.

Důvodem je podle ČT změna podmínek, která zvedla náklady.

 

Právě se děje

Další zprávy