Česko chce Eurofightery, píší Němci. Vondra to popírá

Domácí ČTK Domácí, ČTK
5. 1. 2012 15:29
Ministerstvo obrany odmítá tvrzení zveřejněné v deníku Financial Times Deutschland
Foto: Reuters

Berlín/Praha - Česká republika se zajímá o koupi starších stíhaček Eurofighter používaných německým vojenským letectvem.

Tvrdí to alespoň německý deník Financial Times Deutschland (FTD), podle něhož zájem o miliardový obchod za osm použitých strojů projevilo rovněž Bulharsko, Chorvatsko, Slovensko a Rumunsko.

Podle českého ministerstva obrany se však informace německého listu nezakládá na pravdě. "Vedení resortu čeká na rozhodnutí vlády ve věci ochrany vzdušného prostoru," řekl mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Podle FTD má ČR zájem o "téměř nové letouny". Cena úplně nového stroje se podle listu v závislosti na výbavě a dalších doplňkových službách pohybuje mezi 60 až 80 miliony eur (1,5 až dvě miliardy Kč).

Češi informaci popírají

České ministerstvo obrany informace zveřejněné německým deníkem popřelo. "Vláda zatím nerozhodla o dalším postupu při budoucím zajištění ochrany českého vzdušného prostoru. Až do rozhodnutí vlády ministerstvo obrany v této věci nečiní a nebude činit žádné kroky," vysvětlil mluvčí úřadu Pejšek.

Německé letectvo má v současnosti ve výzbroji více než stovku eurofighterů. První část jich od výrobce převzala do března 2008. Celkem má podle webu německé letectvo získat do roku 2017 na 180 těchto strojů. Mluvčí německého ministerstva obrany však FTD řekl, že úřad počítá jen se 140 letouny.

Konkrétní sumu za osm starších strojů ekonomický deník neuvádí, píše pouze o obchodu za miliardy eur. Není přitom zřejmé, jak k této částce došel.

V minulosti zaplatilo například sousední Rakousko za 15 částečně použitých letounů od stejného výrobce celkem 1,54 miliardy eur (40 miliard Kč), což v zemi vyvolalo debaty o předraženosti kontraktu. Rumunsko získalo od Itálie nabídku na 24 starších eurofighterů za miliardu eur (téměř 26 miliard Kč).

Velký zájem jeví Bulharsko

O německé stíhačky jeví podle deníku velký zájem především Bulharsko. Jejich nákup by se tak mohl dostat na program jednání bulharského premiéra Bojka Borisova při jeho plánované návštěvě Berlína na konci ledna.

Česká vláda by měla letos začít řešit budoucnost českého stíhacího letectva po roce 2015, kdy končí nynější pronájem stíhaček Jas-39 Gripen od Švédska. Jednou z možných variant je i nákup starších letounů. Premiér Petr Nečas začátkem prosince řekl, že bude nutné brát v úvahu i horšící se ekonomickou situaci země.

Kvůli blížícímu se konci pronájmu gripenů požádalo už předloni české ministerstvo obrany případné zájemce o předběžnou nabídku nadzvukových letounů pro českou armádu.

Svůj zájem o účast na tendru podle dřívějších informací týdeníku Ekonom ohlásil švédský Saab, který usiluje o to, aby si Česko ponechalo stíhačky Gripen, a americký zbrojní koncern Lockheed Martin, který by mohl do soutěže přihlásit letouny F-16.

Návrh tehdy nezískal podporu

Účast v případném tendru zvažuje podle Ekonomu také evropské konsorcium vyrábějící eurofightery, jež by v něm údajně chtělo nabídnout několik strojů Eurofighter Typhoon patřících italskému letectvu.

V roce 1999, kdy Česká republika prvně řešila nákup nadzvukových letounů, se o zakázku předběžně ucházelo pět firem: americké McDonnell-Douglas/Boeing (letoun F/A-18) a Lockheed Martin (F-16), francouzská Dassault Aviation (Mirage 2000-5), konsorcium EADS (Eurofighter) a britsko-švédské konsorcium BAE Systems/Saab (Jas-39 Gripen).

Česká vláda původně usilovala o nákup gripenů. Zakázku v hodnotě 60,2 miliardy Kč schválil v dubnu 2002 tehdejší kabinet premiéra Miloše Zemana (ČSSD), návrh ale nezískal podporu v parlamentu. Česko si nakonec v roce 2005 od Švédska pronajalo 14 letounů na deset let za zhruba 20 miliard Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy