Česko by nemělo sledovat, zda je v jádru EU, řekl Nečas

ČTK ČTK
28. 8. 2012 11:34
Země by se měla řídit hlavně svými zájmy. Premiér to řekl na setkání velvyslanců
Petr Nečas.
Petr Nečas. | Foto: Reuters

Praha - Česká republika by se měla zbavit paranoidních obav z toho, zda je v jádru Evropské unie, a posuzovat míru spolupráce v EU podle českých zájmů. Na setkání českých velvyslanců to řekl premiér Petr Nečas (ODS).

Vícerychlostní unie je podle premiéra nevyhnutelná a ČR nemusí automaticky být u všech pokusů o hlubší integraci. Může se na ní ale podílet tam, kde je to pro ni výhodné, míní.

Podle Nečase je chyba, že se debata o české pozici v EU stále točí kolem toho, zda je Česko v jádru evropské integrace, nebo na její periferii.

"Každý krok je nahlížen touto absurdní perspektivou chronického paranoika, jenž se každou minutu stále obává, že jej v důsledku každého dílčího rozhodnutí ostatní takzvaně vyčlení někam na okraj," řekl. Místo toho by podle něj ČR měla mít v EU aktivní politiku zaměřenou na své konkrétní zájmy.

Česko by se podle Nečase nemělo obávat vícerychlostní Evropy, které se Unie nevyhne. Nejde podle něj totiž o dvě rychlosti vývoje v EU, ale spíše o užší spolupráci různých skupin států v otázkách, které jsou pro ně důležité.

"Je absurdní dávat si cíl, že budeme u všeho, aniž bychom si vyhodnotili, zda je to pro nás dobré," řekl Nečas.

Ukotvení v euroatlantických strukturách podle premiéra zůstává klíčovou prioritou Česka a země by měla udělat maximum i pro záchranu eura.

"Není však přijatelné, aby řešením byl stav, kdy odpovědné země a jejich občané fakticky sponzorují chování států fiskálně lehkomyslných," řekl.

To podle něj platí i pro integraci v bankovnictví. Výkonná rada ODS v pondělí Nečase vyzvala, aby zabránil vstupu Česka do chystané bankovní unie EU.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) naopak dlouhodobě zdůrazňuje, že pro ČR je klíčové, aby zůstala v hlavním proudu evropské integrace. Pro malý stát ve středu Evropy podle něj nemůže být výhodné stavět se na okraj evropské spolupráce.

Premiér také zdůraznil, že klíčovým úkolem české diplomacie by měla být podpora českého exportu a jeho uplatnění v mimoevropských zemích.

 

Právě se děje

Další zprávy