České heslo pro předsednictví EU je slabé, míní Havel

pra
2. 1. 2008 20:00
Idea Česka má být lepší než jen "Evropa bez hranic"
Václav Havel
Václav Havel | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Praha - "Česká republika by během svého evropského předsednictví měla posílit zájem Unie o dodržování lidských práv ve světě," navrhl v novoročním rozhovoru na rádiu Impuls bývalý český prezident Václav Havel.

Motto vicepremiéra Alexandra Vondry "Evropa bez bariér" je podle něj málo silné - Havel míní, že jde o kontinuální záležitost, kterou budou prosazovat státy předsedající Unii před Českou republikou i po ní. "Ideje by měly být výraznější," uvedla někdejší hlava státu.

Kolego, vy jste to přeříz!
Kolego, vy jste to přeříz! | Foto: Ondřej Besperát
Jen na Aktuálně.cz:
Eurorubrika, vše o životě nové unie

Česko by se podle bývalého prezidenta též nemělo bát položit otázky ohledně dalšího rozšiřování společenství. "Nemůžeme se tvářit, že Unie nemá začátek a konec," říká Havel, podle něhož by se brána do Evropské unie měla ještě otevřít Bělorusku, Ukrajině či balkánským zemím.

A budoucnost EU? Exprezidentova vize na počátku roku 2008 zní: "Lisabonskou smlouvou začíná proces, na jehož konci by měla být jednoduchá ústava, kterou se děti budou učit ve školách. Ostatní smlouvy budou příloha, kterou se budou zabývat jen odborníci."

 

Právě se děje

Další zprávy