Česká vláda schválila 150 milionů na pomoc Gruzii

mih, ves, eli
20. 8. 2008 15:00
Vláda tím reaguje na rusko-gruzínský konflikt
Premiér Mirek Topolánek se také ujal slova.
Premiér Mirek Topolánek se také ujal slova. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Česko pošle do Gruzie pomoc v hodnotě 150 milionů korun, které mají sloužit ke zmírnění humanitární krize. Po zasedání vlády to oznámil premiér Mirek Topolánek.

Premiér chce rovněž podpořit uspořádání mezinárodní dárcovské konference. V prohlášení vláda vyjádřila i ochotu Česka zapojit se do případné mírové mise.

Vláda tak reaguje na současný gruzínsko-ruský konflikt.

"Vláda ČR považuje stávající situaci v Gruzii za velmi vážnou a vyzývá všechny strany konfliktu k maximální zdrženlivosti. ČR podporuje nezávislost, suverenitu a územní celistvost Gruzie včetně Jižní Oseti a Abcházie. Pokračující ruská vojenská invaze do Gruzie porušující mezinárodní právo je nepřijatelná," citoval premiér Topolánek prohlášení, které vláda jednomyslně schválila.

"Vláda ČR vyzývá Ruskou federaci k urychlenému stažení vojenských sil z Gruzie," píše se rovněž v prohlášení.

Foto: Aktuálně.cz

Premiér i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se ve sporu postavili na stranu Gruzie. Naopak prezident Václav Klaus Gruzii obvinil, že konflikt vyprovokovala.

"Za zahraniční politiku je odpovědný ministr zahraničí a vláda jako kolektivní těleso. Mně u vyjádření Václava Klause chybí dimenze ruského podílu na celém konfliktu, já nesdílím jeho názor," uvedl v úterý ve sněmovně na Klausovu adresu premiér Mirek Topolánek.

"Já se domnívám, že Michal Saakašvili se nechal vyprovokovat, že ta provokace byla předem připravena," řekl také s tím, že jde o jeho osobní názor na rusko-gruzínský konflikt.

Čtěte on-line zpravodajství: Rusové opouštějí Gruzii. Do pátku stažení dokončí

 

Právě se děje

Další zprávy