Černý: Novou ministryni o sloučení oper přesvědčím

Red
16. 12. 2011 16:09
Sloučení Státní opery a Národního divadla před novou ministryní kultury obhájím, říká v Pressklubu Frekvence 1 šéf Národního divadla Ondřej Černý
Ondřej Černý
Ondřej Černý | Foto: CSR Fórum

„Věřím, že si nastupující ministryně Alena Hanáková vyslechne moje argumenty a přesvědčím jí o prospěchu sloučení," prohlásil v Pressklubu Frekvence 1 ředitel Národního divadla Ondřej Černý.

Podle něj už se problém Státní opery táhne přes dvacet let. „V tomto směru je Praha světovou raritou. Máme de facto dvě státní opery a to jinde ve světě nefunguje," říká Černý a dodává tři důvody, kvůli kterým je sloučení obou institucí dobré.

„Bude to dobré pro diváka, bude to dobré pro umělecký rozvoj a hlavně to přinese prospěch zaměstnancům. V Národním divadle jim prostě bude líp."

Pressklub Frekvence 1

Celý rozhovor s ředitelem Národního divadla Ondřejem Černým bude vysílán dnes od 18.30. Pořad s moderátorem Lubošem Xaverem Veselým můžete poslouchat v rádiu vždy v pátek, v sobotu a v neděli vpodvečer nebo na webu www.frekvence1.cz/pressklub

V budoucnu je prý možné myslet na to, že opera Národního divadla bude konkurovat například věhlasné Vídeňské státní opeře. Důležité je podle Černého získat prestiž.

„Světové pěvecké hvězdy přilákám na dobrou pověst. A tyto hvězdy ji pomohou ještě zvýšit a Díky tomu pak můžeme soutěžit třeba s Vídní nebo Itálií," říká v Pressklubu Frekvence 1 Černý.

 

Právě se děje

Další zprávy