Bývalý ministr Šimonovský odchází ze sněmovny

Eva Benešová
28. 4. 2009 11:50
Lidovecký poslanec se vzdá mandátu, protože byl jmenován do rady Českého telekomunikačního úřadu

Praha - Bývalý ministr dopravy a současný lidovecký poslanec Milan Šimonovský vzdá ke 30. dubnu svůj poslanecký mandát. Oznámil to dnes na zasedání poslaneckého klubu strany.

Šimonovský byl jmenován do rady Českého telekomunikačního úřadu a funkce se ujme 1. května. "Poslanecký mandát je podle zákona neslučitelný s funkcí ve vedení telekomunikačního úřadu," odůvodnil rozhodnutí lidovecký mluvčí Martin Horálek.

"Předpokládám, že jde o jeho soukromé rozhodnutí. Nemám informace o tom, že by ho k tomu někdo vyzýval či nutil," komentoval poslancův odchod místopředseda strany David Macek.

Kapsch a nedostavěná dálnice

Šimonovský se ke své rezignaci zatím nevyjádřil, stále je na uzavřeném jednání klubu.  

Poslancem je od roku 2006, byl také místopředsedou poslaneckého klubu. Jako ministr dopravy ve vládě socialistů, lidovců a US-DEU proslul jako ministr dopravy sázkou, že za jeho řízení resortu bude dokončena dálnice D47 - prohrál.

Za Šimonovského éry na ministerstvu bylo také připraveno zavedení mýtného systému. Šimonovský jej svěřil do rukou rakouské firmy Kapsch. Jeho nástupce v nové koaliční vládě, která vznikla po volbách, sice výběr zpočátku zpochybňoval, ale nakonec se Kapsch od něj dočkala dalších zakázek.

Nový poslanec Husák

Šimonovského by měl na poslaneckém postu na zbylých pět měsíců nahradit Jan Husák, náměstek ministra průmyslu a obchodu. Ačkoliv je ve funkci zatím pouze měsíc, nástupem do poslanecké sněmovny se jí vzdá.

Do nástupu na ministerstvo zastával funkci starosty v obci Těšany a zastupitele Jihomoravského kraje. V poslanecké sněmovně se chce věnovat především oblasti neziskových a charitativních organizací.

 

Právě se děje

Další zprávy