Bursík vyzván k odchodu. Beru to vážně, říká

tsc
29. 2. 2008 14:00
K odchodu jej vyzvala olomoucká Rada strany
Ministr životního prostředí Martin Bursík.
Ministr životního prostředí Martin Bursík. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Předseda Strany zelených Martin Bursík, jehož vyzvala k odstoupení olomoucká organizace, bude své setrvání v čele strany konzultovat s předsednictvem. Požadavek, aby rezignoval, bere "se vší vážností", napsal v prohlášení zveřejněném na stranických webových stránkách.

"Vycházím z toho, že Rada bezpochyby odpovědně zvážila požadavek na odstoupení předsedy strany a že vzala v úvahu i to, že na podzim tohoto roku budou krajské a senátní volby. Budu velmi pozorně naslouchat hlasům vycházejícím z členské základny a poradím se s předsednictvem SZ, které se sejde na řádném zasedání v pátek 7. března, jak situaci řešit," komentoval na webu Strany zelených  situaci Bursík.

Předsednictvo, s nímž chce Bursík rezignaci probrat, má kromě předsedy dalších šest lidí. Mezi nimi je kromě ministra školství Ondřeje Lišky například Dana Kuchtová, bývalá minitryně školství, která už oznámila, že hodlá na Bursíkovo místo kandidovat na nejbližším stranickém sjezdu.

Čtěte více: Kuchtová připustila kandidaturu proti Bursíkovi

Ve zmíněném vedení jsou také Martin Tichý, člen olomoucké organizace, která si přeje Bursíkův odchod, nebo Dušan Lužný, jehož si část zelených přála na místě ministra po Daně Kuchtové, ale Bursík jeho kandidaturu veřejně odmítl. Tichý byl navíc krátce na ministerstvu náměstkem, ale v krátkém období, kdy úřad vedl Martin Bursík, tento post ztratil.     

Olomoucká organizace Bursíkovi vytýká jeho výroky na adresu některých stranických kolegů. Od předsedy zelených přišel vulgární e-mail poslankyni Olze Zubové, která se nezúčastnila druhé prezidentské volby. 

Bursík se za to omluvil s tím, že e-mail byl odeslán omylem a nebyl adresován poslankyni. 

"Měl jsem pocit, že jsou ve straně lidé, kterým se něco nelíbí, ale zatím jsem se nedozvěděl, co jiného by se jim mohlo líbit," řekl Bursík Aktuálně.cz, když komentoval úmysly Kuchtové usilovat o předsednické místo ve straně.

Čtěte více: Bursík poslal nevybíravý e-mail kolegyni, překlikl se

 

Právě se děje

Další zprávy