Bursík: Klausova řeč v OSN nás poškodí

jaa
16. 9. 2007 13:10
Prezident chystá projev ke globálnímu oteplování
Schůzkami se třemi šéfy menších parlamentních stran se prezident Václav Klaus pokouší přispět k řešení povolební politické situace. O půl desáté ráno za ním jako první přišel Martin Bursík, předseda Strany zelených.
Schůzkami se třemi šéfy menších parlamentních stran se prezident Václav Klaus pokouší přispět k řešení povolební politické situace. O půl desáté ráno za ním jako první přišel Martin Bursík, předseda Strany zelených. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - "Velmi razantní" projev Václava Klause ke globálnímu oteplování, který zanedlouho přednese na konferenci OSN v New Yorku, podle Martina Bursíka může mít pro Česko značné následky - včetně toho, že ohrozí šance ČR na získaní pozice nestálého člena Rady bezpečnosti OSN.

"Takové věci může říkat pouze ten, kdo si myslí, že existuje pouze jeden správný názor," prohlásil v reakci prezidentův tajemník.

"Ten lobbing, abychom se v letech 2008 až 2009 stali nestálým členem RB OSN vypadá dobře. Ale podle informací diplomatů to (Klausovo vystoupení v OSN - pozn. red.) škodu nadělat může," řekl Bursík v České televizi.

Jakl: Vliv to mít nebude

Bursík se obává toho, že můžeme po prezidentově proslovu ztratit podporu ostrovních států, kde se s vlivem globální změny klimatu potýkají či budou potýkat. S tím, jak stoupá hladina a zužuje se druhová rozmanitost oceánů.

"Já si myslím, že ten projev vliv mít nebude a ani nemá. A i kdyby náhodou mělo, myslíte si, že si člověk má zakazovat přemýšlet a debatovat o těchto věcech?," zpochybňuje obavy zelených hradní tajemník Ladislav Jakl.

Bursík: V zahraničí budeme za pitomce

Jakl argumentuje také tím, že na konferenci nebyly pozvány státy, ale osobnosti.

Bursík však upozorňuje, že Klaus na podobných akcích nepůsobí jako "občan", ale jako prezident. Václav Klaus se podle něj svými vystoupeními vymyká vládní politice a tak to bude podle něho vnímat i politická reprezentace ostatních států. "Výsledkem je, že tam budeme za úplné pitomce," obává se ministr životního prostředí.

 

Právě se děje

Další zprávy