Budou poslanci porcovat medvěda? Janota je proti

Jiří Kropáček Jiří Kropáček, Kateřina Eliášová
11. 5. 2009 12:19
Poslanci si extra penězi z rozpočtu snaží naklonit voliče
Nový ministr financí Eduard Janota medvěda nechce
Nový ministr financí Eduard Janota medvěda nechce | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bude se letos na podzim tradičně "porcovat medvěd", nebo se mu poslanci v době krize vyhnou?

Přerozdělování desítek milionů ze státního rozpočtu směrem ke krajům a obcím se příliš nelíbí novému šéfovi financí Eduardu Janotovi.

Ten se v anketě, v níž deník Aktuálně.cz položil několik otázek všem novým ministrům, vyjádřil, že při sestavování rozpočtu s porcováním nepočítá.

"Určitě nebudu sám komponovat do vládního návrhu nějaké věci, které jsou z dílny 'porcovaného medvěda'," reagoval na dotaz, zda se obvyklému rozdělování peněz pokusí zabránit.

Janotův úspěch závisí na dohodě se Sobotkou

Janota však iniciativu, z níž dosud těžili především poslanci, kteří si za výhody pro svůj region kupují přízeň voličů, nemůže zastavit úplně sám. Vše závisí na dohodě s rozpočtovým výborem sněmovny.

Dosavadní ministři financí vždy připravili rezervu do kapitoly Všeobecná pokladní správa. Částku ve výši 2 až 7 miliard pak rozdělili podle stranického klíče poslanci v rozpočtovém výběru sněmovny.

Pokud Janota rezervu nepřipraví (a jeho odpověď tomu nasvědčuje), museli by poslanci zrušit nějaké výdaje a teprve pak získané peníze rozdělit. Stalo se tak předloni, kdy vzali dvě miliardy korun z peněz připravených na příspěvky ke stavebnímu spoření a jednu miliardu z důchodů. Vláda je pak sháněla jinde.

O zastavení porcování medvěda se pokusil i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, ale neuspěl. Ani to víceméně nejde, neexistuje totiž žádný legislativní nástroj, jak to zakázat.

Projděte si v exkluzivní grafice i další odpovědi nových ministrů na otázky, které jim položili reportéři Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy