Bude-li přímá volba, chci být prezidentem, řekl Fischer

Domácí ČTK Domácí, ČTK
7. 1. 2012 11:59
Expremiér se se záměrem kandidovat připojil ke Karlu Schwarzenbergovi
Byl premiérem, teď by se chtěl stát prezidentem
Byl premiérem, teď by se chtěl stát prezidentem | Foto: Reuters

Praha - Bývalý předseda úřednické vlády Jan Fischer potvrdil, že se chce stát prezidentem. "Ano, jsem připraven do toho v případě přímé volby vstoupit," řekl v rozhovoru pro Mf Dnes.

Svou kandidaturu chce stavět na 50 tisíci podpisech, což je podle zákona podmínkou pro nestranické kandidáty. Zároveň však počítá s tím, že by si jej jako svého kandidáta mohla ´osvojit´ i některá z parlamentních či neparlamentních stran.

Fischer se nechce aktivně hlásit k žádné z nich, vymezil se jen vůči komunistům.

Jeho kandidaturu by tak mohlo zřejmě zmařit pouze, kdyby ústavní změny přijaté Sněmovnou neschválil Senát. Strana s největším počtem senátorů - sociální demokracie - ovšem několikrát vyhlásila, že přímou volbu prezidenta podporuje a v Senátu ji podpoří.

Fischer však počítá i s možností neúspěchu. V rozhovoru řekl, že si o své kandidatuře musí v dohledné době promluvit se svým zaměstnavatelem. "Musím to vyřešit, aby si nezavřel cesty, ale abych také v době, kdy bude probíhat kampaň, mohl být tady a měl dost času," dodal.

Oznámením kandidatury se Fischer připojil k dosud jedinému potvrzenému kandidátovi o post hlavy státu - ministru zahraničí a předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi. Ten chce kandidovat i v případě, kdy by prezidenta podle dosavadních zvyklostí vybíral parlament.

 

Právě se děje

Další zprávy