Bublan považuje zelené karty za novodobé otrokářství

Petr Holub
21. 8. 2008 19:35
Poslanci mají zákon odhlasovat už zítra
František Bublan.
František Bublan. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Exministr vnitra a poslanec František Bublan se pokusí změnit zákon, podle něhož se budou cizincům, kteří chtějí pracovat v České republice, udělovat takzvané zelené karty.

Člen stínové vlády socialistů kritizuje vládní novelu zákona o zaměstnanosti a tvrdí, že přinese výhodu některým podnikatelům, ale na druhé straně také necivilizované pracovní podmínky pro cizince, kteří budou v Česku chtít pracovat.

Sněmovna má novelu definitivně schválit v pátek.

Čtěte o novele: Zelené karty pomohou firmám, cizincům méně

Nejasná podpora

Bublan sepsal k novele pozměňovací návrh, podle kterého se práva zaměstnanců se zelenou kartou vyrovnají právům těch, kteří mají pracovní vízum. Například dostanou šanci najít nové místo, když je firma propustí ve zkušební lhůtě.

Pokud budou chtít cizinci požádat o novou zelenou kartu, nemusí se také vracet domů, jak stojí ve vládním návrhu.

Bublan nemá pro svůj návrh domluvenou podporu. Dokonce i v jeho domovském klubu ČSSD bude volné hlasování. "Na zelené karty máme různé názory," připouští.

Návod k zneužití

Poslanci se nelíbí právě paragrafy, které popisují, jak má fungovat zelená karta pro zahraniční zaměstnance.

Novela usnadňuje dovoz zahraničních pracovníků, zároveň však omezuje jejich práva. "Stanou se plně závislými na svých zaměstnavatelích, kteří je mohou zneužívat. Zavádíme novodobé otrokářství," nešetří Bublan silnými slovy.

Zelené karty zjednodušují cestu cizinců za prací do České republiky, protože k ní nepotřebují souhlas pracovního úřadu. Bublan však upozorňuje, že zaměstnanci se zelenou kartou budou mít horší podmínky, než ti, kteří jsou zaměstnáni na běžné pracovní vízum.

Kdo má zelenou kartu, nesmí během prvního roku opustit zaměstnání, jinak o ni přijde. Přitom firma může cizího zaměstnance propustit ve zkušební době bez udání důvodu. Pokud chce propuštěný cizinec v Česku dál pracovat, musí se vrátit do své vlasti a požádat o novou zelenou kartu na jiné pracovní místo.

Podnikatelé tak mají během prvních měsíců možnost cizincům zhoršit domluvené pracovní podmínky a snížit mzdu, aniž se jejich oběti mohou bránit. Smlouvu na druhý rok, kdy by mohli cizinci změnit místo, jim vůbec nemusí nabídnout.

Riziko černé práce

Podle exministra z návrhu vyplývá, že stát má zájem jen o nekvalifikované zaměstnance. "Kdo má jakékoli vzdělání, tak se nedá za takových podmínek zaměstnat," míní Bublan.

Přísnější kontrola podle něho nezabrání vzniku cizineckých ghett, spíše naopak. Právě lidé, kteří pracují v horších podmínkách, než ostatní, budou podle něho taková ghetta vytvářet.

Zavedením zelených karet se také zvýší riziko, že cizinci propuštění ve zkušební době zůstanou v Česku pracovat načerno.

 

Právě se děje

Další zprávy