Bublan organizuje věřící členy ČSSD. Svoboda se posmívá

Kateřina Eliášová
23. 6. 2009 15:55
Křesťansko-sociální platforma má zatím na 200 příznivců
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Svobodovi lidovci a Paroubkova ČSSD rozehráli tichý souboj o věřící voliče.

Někdejší ministr vnitra a poslanec František Bublan v těch dnech oživil myšlenku křesťansko-sociální platformy, jejíž vznik oznámil vloni na programové konferenci v Pardubicích.

"Máme ambici ovlivňovat politickou etiku sociální demokracie a vnášet do programu křesťanské principy," řekl Aktuálně.cz Bublan.

Bublan připomněl existenci platformy jen krátce poté, co se předseda ČSSD Jiří Paroubek setkal v tichosti s šéfem KDU-ČSL Cyrilem Svobodou a ohlásil možnou povolební spolupráci. Svoboda ale odmítl, že by s Paroubkem dohadoval koalici.

200 lidí za Bublanem 

Bublan dnes představil webové stránky platformy, kde se mohou přihlásit další socialisté, kteří jsou zároveň věřícími. Podporu platformě vyjádřil i statutární místopředseda Bohuslav Sobotka nebo předsedkyně Českého helsinského výboru Anna Šabatová.

Někdejší farář a taky exšéf civilní rozvědky uvedl, že v současné chvíli je takových lidí v ČSSD přibližně 200 a další, zejména z Moravy, se hlásí.

O co platforma usiluje

  • Ve veřejné diskusi vyzdvihovat z tohoto dědictví myšlenky, zkušenosti a postoje, které mohou obohatit ideje a hodnoty současné politické levice.
  • Poměřovat ekonomický a politický život společnosti mravní zásadou, že člověk je cílem, nikoliv prostředkem.
  • Přispívat k vzájemnému respektu, toleranci a výraznější spolupráci mezi ateisty, lidmi nábožensky nevyhraněnými a věřícími, stejně jako mezi lidmi různých náboženských přesvědčení.

"Jsme součástí ČSSD, nestojíme mimo stranu. Nechceme určovat sociálnědemokratickou politiku, ale vést dialog o politické etice," uvedl Bublan.

Předvolební zbožnost

Šéf lidovců Cyril svoboda označil Bublanovu platformu za "předvolební zbožnost".

"Je to sekulární strana založená historicky na odporu proti církvi," řekl Svoboda o ČSSD.

Platforma se nechce zabývat církevními restitucemi nebo smlouvou s Vatikánem. "To je politická věc, která je spíše záležitostí vlády. My můžeme maximálně říci své doporučení, jak se případně v těchto věcech zachovat," řekl Bublan.

Když se Topolánkova vláda snažila v Poslanecké sněmovně prosadit tzv. majetkové vyrovnání státu s církvemi, ČSSD byla proti a dokonce se chtěla kvůli restitucím obrátit na Ústavní soud. Zákon nakonec spadl pod stůl, a to díky třem rebelům z ODS, kteří se postavili na stranu levice.

Počet věřících v České republice pomalu klesá. Český statistický úřad jich po posledním sčítání lidu před osmi lety evidoval přes tři miliony, tedy přibližně třetinu všech obyvatel republiky.

 

Právě se děje

Další zprávy