Bobošíková se nevzdává. Znovu chce být prezidentkou

Michal Žák Michal Žák
1. 2. 2010 14:16
Šéfka Suverenity se už jednou o post ucházela. Coby kandidátka KSČM
Za tři roky by šla Jana Bobošíková do voleb zřejmě bez třešniček
Za tři roky by šla Jana Bobošíková do voleb zřejmě bez třešniček | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Prezidentu Václavu Klausovi zbývají ve funkci ještě tři roky. Už nyní se ale začínají hlásit kandidáti, kteří by ho na Pražském hradě rádi vystřídali.

Minulý týden svůj záměr kandidovat avizoval předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

A dnes se objevilo jméno bývalé europoslankyně a předsedkyně Suverenity Jany Bobošíkové.

"Má zkušenosti z evropské i domácí politiky, umí se zastat lidí i našeho státu a je odvážná. A navíc je to žena, která bude naši republiku reprezentovat lépe než různí vypelichaní pardálové," vypočítávala její kvality Jana Volfová, předsedkyně Strany důstojného života s níž jde Suverenita do květnových parlamentních voleb.

Pro Bobošíkovou by to nebyl první pokus o dobytí Hradu. Už před dvěma lety šla do prezidentské volby coby kandidátka KSČM. Pak ale odstoupila.

Loni v létě se pro změnu ucházela o křeslo ředitele České televize. Vypadla ale už v prvním kole, když jí hlas nedal ani jeden z 14 členů Rady České televize. "Je to demokratická volba," komentovala tehdy svůj výsledek. "Mé kroky teď směřují do Poslanecké sněmovny," dodala.

Zeman? Paroubek?

Zatímco Přemysla Sobotku ovšem podpořilo několik významných členů nejsilnější parlamentní strany, Jana Bobošíková má podporu partaje, která se v průzkumech preferencí schovává v kolonce "ostatní strany".

Jako o možných kandidátech se hovořilo i o někdejším sociálnědemokratickém premiérovi Miloši Zemanovi (nyní Strana práv občanů). Loni svůj potenciální zájem naznačil i současný předseda ČSSD Jiří Paroubek.

 

Právě se děje

Další zprávy