Besser: Návrh na vyrovnání s církvemi bude v květnu

ČTK ČTK
1. 5. 2011 14:42
Ministr řekl, že vláda nechce znovu otevírat otázku ocenění církevního majetku

Praha - Ministr kultury Jiří Besser z TOP 09 slíbil, že do konce května bude znám nový návrh majetkového vyrovnání s církvemi.

K materiálu, na němž pracuje příslušná vládní komise, ministr řekl, že  vláda nechce znovu otevírat otázku ocenění církevního majetku zabaveného komunistickým režimem. Změnit by se ale podle něj mohl poměr mezi vráceným majetkem a finančním narovnáním tak, aby stát vyplácel církvím méně peněz, než jak s tím počítal zatím poslední tři roky starý návrh vlády Mirka Topolánka.

Podle Bessera by se to týkalo lesů či pozemků. 

Podle návrhu z Topolánkovy éry se měla církvím navrátit asi třetina majetku zabaveného komunisty. Zbytek měla nahradit částka 83 miliard korun vyplácená po dobu 60 let, i s úroky mělo jít o 270 miliard korun.

Proti dohodě se tehdy postavila levice a bývalý poslanec ODS Vlastimil Tlustý.

Nová vládní komise pro narovnání vztahu s církvemi zasedla poprvé na začátku dubna. "Nové zasedání komise je 5. května a poté za čtrnáct dní až tři týdny budeme mít připraven tento materiál tak, abychom ho mohli projednat v Poslanecké sněmovně s opozičními kluby a aby to mohli členové komise projednat ve svých klubech," řekl Besser.

 

 

Právě se děje

Další zprávy