Bendl utrpěl porážku, David Rath je stále hejtmanem

Martina Machová Martina Machová
14. 7. 2009 14:40
Středočeská ODS Davida Ratha nikterak neohrozila
David Rath je dál hejtmanem. Bez jakýchkoli problémů
David Rath je dál hejtmanem. Bez jakýchkoli problémů | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanec ČSSD David Rath zůstává dál středočeským hejtmanem. Návrh opoziční ODS na jeho odvolání se nedostal ani na program krajského zastupitelstva. Proti jeho projednávání se postavilo 35 z celkových 65 zastupitelů.

"Ukázalo se, jak spolupráce komunistů a sociální demokracie je těsná," komentoval neúspěch svého návrhu lídr středočeské ODS Petr Bendl.

Zda se bude pokoušet o odvolání prvního muže středočeského kraje nadále, nechce předjímat. "Musíme to konzultovat s nezávislými starosty, pak se uvidí," uvedl exhejtman.

Právě oni totiž o návrhu ODS vůbec nehlasovali. Prý se o plánu občanských demokratů dozvěděli až ráno před jednáním.

Již před zahájením jednání Bendl přiznal, že podporu pro sesazení Davida Ratha u ostatních stran, zejména komunistů, dopředu nevyjednával.

Klíčovému hlasování předcházela hodinu a půl dlouhá konfrontační diskuze, kdy se oba lídři nejsilnějších stran vzájemně obviňovali z účelové lži a manipulace s fakty.

Petr Bendl zkusil svrhnout Davida Ratha. Jestli se o to pokusí znovu, zatím nechce předjímat
Petr Bendl zkusil svrhnout Davida Ratha. Jestli se o to pokusí znovu, zatím nechce předjímat | Foto: Ludvík Hradilek

Petr Bendl vytkl Davidu Rathovi personální čistky, kdy podle něj z kraje odešlo dobrovolně, ale i nedobrovolně přibližně sto úředníků, kteří byli následně nahrazeni bez výběrových řízení lidmi blízkými ČSSD.

ODS také vadí dvojnásobné zvýšení odměn pro členy komisí a výborů, jež sociální demokraté ve středních Čechách prosadili; vadí jim snaha obcházet zákon o hrazení poplatků včetně zveřejnění telefonu soudkyně.

Za alarmující pak označil skutečnost, že kraj není schopen doložit, komu vlastně miliony, které za poplatky platí, jdou.

Ve výčtu hejtmanových "prohřešků" nechyběla ani 60milionová dotace pro základní školu v Hostivici, kde David Rath bydlí. Bendl kritizoval také brzdění investic do Středočeského kraje a čerpání dotací z EU nebo používání prostředků kraje na propagaci Rathovy osoby.

David Rath kritiku odmítl.

"Je to prázdná fráze, prázdné plácnutí do vody, je to, jako kdybych řekl, že si Petr Bendl nečistí zuby," reagoval na dlouhý seznam prohřešků.

Již před zahájením jednání zastupitelů připodobnil snahu ODS o jeho odvolání jako obranu krakatice, které jsou usekávána chapadla.

"Mají strach z kroků, které děláme, že rozkrýváme jejich smlouvy a vazby, a snaží se nás zastrašit nebo odstranit," míní Rath.

 

Právě se děje

Další zprávy