Bělobrádek: Slušný výsledek? Patnáct našich poslanců

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
13. 10. 2013 7:00
S šéfem lidovců i o tom, jak chce na poslední chvíli oslovit nerozhodnuté voliče
Neútočím na bezdětné
Neútočím na bezdětné | Foto: Vojtěch Marek

Rozhovor - Nepřipouštím, že bychom se už podruhé nedostali do sněmovny, říká předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

"Ideální je mít vlastní poslanecký klub. Myslím, že těch patnáct poslanců by byl slušný výsledek," říká optimisticky.

Z lidoveckého programu stále zdůrazňuje hlavně pomoc rodinám s dětmi. A brání se, že by výrokem o "černých pasažérech důchodového systému", kterým myslí lidi bez potomků, útočil na bezdětné.

"Ve stejné pozici jsem byl ještě před dvěma roky," říká a dodává, že by třeba i jeho bezdětný bratr měl prostě platit větší odvody do důchodového systému než lidé, kteří děti mají.

Aktuálně.cz: V září jste prohlásil, že by si lidé měli uvědomit, že kdo nemá děti, je černým pasažérem důchodového systému. Není paradoxní, že je pak vaším pražským lídrem Daniel Herman, který je také oním černým pasažérem?

Pavel Bělobrádek: Tak my takových lidí máme více. To je, prosím, mikroekonomický termín, terminus technicus, který hovoří o využívání veřejných statků. To přece není nic proti nikomu, není to zaměřeno proti bezdětným. Jen lidé musí pochopit, že náš systém není nastaven, že bychom si platili svůj důchod. My platíme důchod svým rodičům, no a nám ho budou platit děti.

A my chceme, aby bylo zohledněno nejen to, že teď odvádíte peníze na penze svým rodičům, ale že také vychováváte další plátce. To není otázka jen Daniela Hermana, ale i moje před dvěma lety, neměl jsem děti...

I stokoruny rozhodují o dítěti

A.cz: Ale už máte...

Ale tehdy jsem měl platit větší odvody. Můj bratr nemá děti, tak ať platí větší odvody. Někteří děti mít nemohou, což je sice smutné...

A.cz: Právě...

No ale principiálně si mohou více, pokud to neřeší adopcí, našetřit, mohou více odvádět. Protože ten, kdo děti má, na ně má náklady. Třeba když má někdo dvě děti a chce třetí, tak se ukáže, že se mu na zadní sedadlo třetí dětská sedačka nevejde. Takže si musí pořídit jiné, větší auto, většinou s větším motorem a větší spotřebou, má větší povinné ručení - a už se dostáváte do systému, kdy stokoruny nebo tisícikoruny rozhodují o tom, jestli bude mít rodina o jedno dítě více.

Nemůžeme rozdávat porodné a myslet si, že tím rodiny uplatíme a ženy budou rodit děti. To je socialistický přístup. My chceme, aby ti, kteří děti mít chtějí a mají jedno, měli dvě, kdo má dvě, aby měl tři. A to stačí. A v tom případě je třeba jim pomoct aspoň tím, že nebudou tak zatíženi. A kdo děti nemá, má podstatně menší náklady na život.

Rozdávat porodné je socialistický přístup
Rozdávat porodné je socialistický přístup | Foto: Vojtěch Marek

A.cz: Prosadit to - na to byste potřebovali podporu politických partnerů. Kolik poslanců byste ale považoval za úspěch ve volbách?

KDU-ČSL se vždy pohybovala mezi pěti a půl a devíti procenty. Ideální je mít vlastní poslanecký klub. Myslím, že těch patnáct poslanců by byl slušný výsledek.

Mohli bychom být víc vidět

A.cz: Jak jste spokojen s vaší kampaní?

Myslím, že se nám povedlo vyjít poměrně brzo, na září jsme měli naplánovanou imageovou kampaň, takže jsme ji jen trochu upravili. Proto se nejdřív objevil vizuál se mnou a Zuzanou Roithovou. Myslím, že vidět celkem jsme. Teď je i větší zájem médií, protože se s námi jako s potenciálními členy Poslanecké sněmovny počítá.

Musím radikálně odmítnout, že panikaříme. Jen hlupák by nevyužil členské základny, když máme zhruba třicet tisíc členů, kteří mohou dělat osobní kampaň. To není příliš vidět, ale republika tentokrát není oblepena billboardy, jak jsme byli zvyklí.

A.cz: Ale KDU-ČSL ani na nich moc není...

Teď v říjnu to bude lepší. Na druhou stranu hodně záleží na tom, kde se pohybujete. Kdybyste jel od Zlína do Brna, viděl byste, že tam je větší zásah.

Je to dané i tím, co bylo možné sehnat za plochy. Byly připraveny komerční akce, nikdo nepočítal s předčasnými volbami. Něco jiného to je u hnutí ANO, které začalo s kampaní už někdy o prázdninách a chtěli ji dělat až do května, takže měli nakoupeno.

Kdo chce třetí dítě, potřebuje i větší auto
Kdo chce třetí dítě, potřebuje i větší auto | Foto: Vojtěch Marek

Nerozhodnutým řekneme, v čem jsme ten originál!

A.cz: Mluvil jste o nerozhodnutých voličích - jak zacílíte ještě na ně?

Chceme ukázat, v čem jsme originální: kromě toho, že nechceme zvětšovat celkovou daňovou zátěž, tak chceme snížit daně nebo odvody pracujícím rodinám. Na druhou stranu chceme valorizovat penze.

A příští středu bychom se chtěli představit v rámci mezinárodní konference o křesťansko-demokratickém ekonomickém modelu, pořádá to Evropská akademie pro demokracii ve spolupráci s Nadací Konrada Adenauera, tedy nadací CDU. A chceme představit, že sociálně tržní hospodářství je funkční.

A na příkladu Německa ukázat, že kroky, které dělala německá vláda, a které udělala česká vláda v době krize, jsou diametrálně odlišné. A proto má německá vláda přebytek hospodaření dvě stě miliard eur a u nás stále nárůst státního dluhu. Věci, které se tady vysmívají, jako je kurzarbeit, v Německu zafungovaly.

A.cz: Myslíte, že představení ekonomického modelu zapůsobí na širší masu voličů?

Volby vždycky rozhodovaly ekonomické věci. Takže doufám, že ano.

 

Právě se děje

Další zprávy