Babiše má nahradit bývalý šéf Microsoftu Pilný, Sobotka zatím nerozhodl

17. 5. 2017 13:21
Příštím ministrem financí ve vládě premiéra Bohuslava Sobotky se má stát poslanec hnutí ANO Ivan Pilný. Jeho jméno před malou chvílí navrhl šéf hnutí Andrej Babiš. Pilný, který ve sněmovně předsedá Hospodářskému výboru, je už třetím kandidátem na Babišova nástupce. Náměstkyni ministerstva financí Alenu Schillerovou a stávajícího šéfa životního prostředí Richarda Brabce premiér jmenovat odmítl.
Třiasedmdesátiletý Ivan Pilný přivedl v roce 1992 do Československa pobočku Microsoftu. V poslanecké sněmovně sedí od posledních voleb jako nestraník za hnutí ANO.
Třiasedmdesátiletý Ivan Pilný přivedl v roce 1992 do Československa pobočku Microsoftu. V poslanecké sněmovně sedí od posledních voleb jako nestraník za hnutí ANO. | Foto: DVTV

Praha - "Letním" ministrem financí, který resort povede do říjnových voleb, by měl být poslanec hnutí ANO Ivan Pilný. Jako svého nástupce ho před chvílí premiéru Bohuslavu Sobotkovi představil stávající šéf financí Andrej Babiš. 

Pilný ještě v pondělí úvahy o tom, že by měl být ministrem, odmítal. "Ta nabídka nepřišla a jsem rád, musel bych ji odmítnout," řekl Aktuálně.cz. O den později v České televizi už mluvil o tom, že je třeba přijmout politickou odpovědnost a že o nabídce bude uvažovat. 

Třiasedmdesátiletý poslanec vystudoval pražské ČVUT. Jako podnikatel se zaměřil na IT technologie. V roce 1992 se stal prvním šéfem české pobočky nadnárodního gigantu Microsoft, společnost vedl šest let. 

O vstup do politiky se pokusil už v roce 2010, kdy se za stranu Občané.cz, kterou založil, neúspěšně ucházel o vstup do Poslanecké sněmovny. Před čtyřmi lety kandidoval už jako nestraník za hnutí ANO. 

 

Právě se děje

Další zprávy