Babiš chce žalovat Kalouska za výrok o "udavači StB"

ČTK ČTK
18. 9. 2013 17:13
Kalousek vyloučil spolupráci s hnutím ANO, důvodem je Babišova minulost
Andrej Babiš.
Andrej Babiš. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Šéf hnutí ANO Andrej Babiš podá trestní oznámení pro pomluvu na místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska a Marka Ženíška, kteří Babiše označili za udavače komunistické StB.

Babiš v pondělí v tiskové zprávě upozornil, že s StB nikdy nespolupracoval a nikoho neudával.

Kalousek ve středu serveru Novinky.cz řekl, že vylučuje jakoukoli povolební spolupráci TOP 09 s podnikatelem Babišem a jeho hnutím. Zdůvodnil to poukazem na údajnou Babišovu minulost.

"V letech komunistické totality byl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v nuceném exilu a ze všech sil pomáhal československému demokratickému disentu v boji proti komunismu. V téže době předseda ANO Andrej Babiš práskal komunistické státní bezpečnosti a pomáhal jí tak mimo jiné i v boji s týmž demokratickým disentem," řekl Kalousek.

Spolupráci TOP 09 s hnutím ANO vyloučil také Ženíšek. "Neumím si představit, že by TOP 09 na vládní úrovni spolupracovala nebo že by byla v koalici s hnutím ANO, jehož předseda byl komunistický udavač," řekl v rozhovoru pro středeční Právo.

Babiš v reakci uvedl, že ho StB za komunistického režimu vyšetřovala, ale žádnou spolupráci s ní nepodepsal. "StB si na mě vedla svazek, o kterém jsem nevěděl, a agenta ze mne udělala ona bez mého souhlasu. Kvůli tomu se také soudím se slovenským Ústavem paměti národa a máme dost důkazů, abychom vyvrátili, že jsem jakoukoli spolupráci podepsal," sdělil.

Kompletní spis StB o Babišovi, podívejte:

Miliardář Babiš je majitelem zemědělsko-chemického holdingu Agrofert. Hnutí ANO založil v roce 2011, zaregistrováno bylo loni. Na podzim se pak bez úspěchu zúčastnilo senátních voleb.

Babišův majetek odhadl časopis Forbes na 40 miliard korun. Hnutí ANO vede Babiš do předčasných sněmovních voleb z prvního místa pražské kandidátky.

 

Právě se děje

Další zprávy