Anketa : Vítězí Dienstbier. Získal čtvrt milionu hlasů

Jakub Antoš
3. 11. 2007 13:55
Uvnitř: Výsledky prezidentské ankety deníku Aktuálně.cz

Anketa - Pátý měsíc v řadě vítězí v prezidetntské anketě čtenářů Aktuálně.cz Jiří Dienstbier, který dosud patří mezi okruh osobností, jež by se mohly postavit Václavu Klausovi ve volbě prezidenta republilky.

Jen během osmého měsíce ankety jste bývalému ministrovi zahraničí poslali 250 tisíc hlasů.Zatím jediný oficiální kandidát na prezidenta Václav Klaus získal o padesát tisíc méně.

Deník Aktuálně.cz udělal od spuštění ankety už osmý mezisoučet. Obsazení dvou prvních pozic v hlavní skupině se od září nezměnilo.

Zmínění dva politici se nadále mohou utkat i v ostré volbě prezidenta příští rok - navzdory tomu, že sociální dmeokraté a zelení by si přáli postavit proti Klausovi ekonoma Jana Švejnara, Jiří Dienstbier se stále uchází o přízeň lidovců. 

VÍCE ZDE: Koalice proti Klausovi ukázala svého muže: ekonoma Švejnara

Na dalších příčkách ankety Aktuálně.cz jsou nyní bývalý rektor UK Ivan Wilhelm, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, biskup Václav Malý, ministryně obrany Vlasta Parkanová, ombudsman Otakar Motejl a exministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová.

Na posledních dvou místech hlavní soutěžní skupiny skončili nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká a herec a moderátor Marek Eben.

Proč hlasovat

První prezidentský mandát Václava Klause vyprší příští rok začátkem března, sněmovna a senát ho mají podle ústavy začít volit zhruba o měsíc dříve. V ročním předstihu proto začala anketa deníku Aktuálně.cz, ve které můžete hlasovat, koho byste si na Hradě představovali vy.

Aktuálně.cz dělá nyní v hlasování osmý pravidelný mezisoučet - jako každý předchozí měsíc. V pátek 2. listopadu jsme říjnovou část ankety ukončili.

Hlasování probíhá tak, že jsme pro začátek sestavili "hlavní" skupinu deseti politiků, kam se dostali ti, o jejichž kandidatuře mluví politické strany nebo už byli někdy jako kandidáti zmíněni.

Do "baráže" jsme pak vybrali kandidáty, které jste doporučili vy, čtenáři.

Prohlédněte si nový prezidentský speciál deníku Aktuálně.cz:

Filosof Bělohradský na scéně

V souladu s pravidly hlasování se vždy na začátku nového měsíce přesunou dva nejžádanější kandidáti z baráže do hlavní skupiny. Z ní zase dva lidé s nejmenším počtem hlasů přepadnou do baráže a dva poslední z baráže nahradí noví lidé, které doporučujete vy ve svých e-mailech.

Do hlavní skupiny se tak z baráže na začátku listopadu probojovali předseda České strany národně socialistické Jiří Stanislav a filosof Václav Bělohradský.

Střídají nejvyšší státní zástupkyni Renátu Veseckou a moderátora Marka Ebena. Ti se přesunují naopak do baráže.

Tu opouštějí děkan Fakulty humanitních studií UK a neúspěšný kandidát na prezidenta v roce 2003 Jan Sokol a socioložka Jiřina Šiklová. Ta obdržela pouze 88 hlasů.

Na jejich místa jste pomocí e-mailů zaslaných na adresu [email protected] nominovali europoslance za SNK-ED Josefa Zieleniece a shodou okolností i ekonoma Jana Švejnara - muže, který má nyní největší šanci stát se napřesrok Klausovým soupeřem.

 

Právě se děje

Další zprávy