Ani "levicový" Senát nás nezastaví, říká Nečas

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
22. 10. 2010 12:35
Premiér připustil jen to, že se některé zákony mohou "zadrhnout"
Bude důvod k úsměvu?
Bude důvod k úsměvu? | Foto: Jan Langer

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) před zahájením 2. kola voleb třetiny Senátu prohlásil, že "levicový" Senát může reformy zbrzdit, ale ne zastavit.

"Rozpočtové provizorium nehrozí," řekl sebevědomě.

Senát - i v případě, že by v něm strany opozice získaly většinu - nemůže vládní návrhy úplně zablokovat, může je ale brzdit. A se změnou řady těchto zákonů počítá úsporný státní rozpočet, který vláda připravila.

Zákony? Třeba se zpožděním!

Premiér ale počítá s tím, že prosadí rozpočet tak, jak ho vláda připravila, i pokud ne všechny zákony stačí projít.

"Pokud by se některý zákon zadrhnul, tak vstoupí v platnost několik dnů nebo týdnů po Novém roce," upřesnil Petr Nečas.

Rozpočtová pravidla ovšem vládě nařizují, aby konečné čtení rozpočtu probíhalo tak, že rozpočet počítá pouze s platným zněním zákonů.

V případě, že by vláda nestačila prosadit státní rozpočet do konce roku, nastalo by rozpočtové provizorium - dočasně by platilo nastavení rozpočtu pro letošní rok i v roce novém.

"Doporučoval bych politikům, aby si s touto možností nezahrávali," varoval v pátek Nečas.

Opoziční Senát?

ČSSD v těchto volbách usiluje o to, aby většinu v 81členném Senátu získala. Zatím má 29 senátorů, žádné křeslo neobhajovala a v druhém kole má 22 želízek v ohni.

K senátní většině jí stačí 12 nových křesel, aby mohla vracet nebo zamítat zákony, které přijdou ze sněmovny. Koalice ve sněmovně sice může Senát se svou převahou 118 hlasů lehce přehlasovat, Senát by ale mohl přijímání vládních předloh přinejmenším brzdit.

Aktuállně.cz odhaduje, že ČSSD dostane nakonec 10 nových senátorů, ODS 9 a TOP 09 všechny 4, kteří postoupili.  Zároveň ale tipujeme vítězství dvou lidovců a 2 kandidátů za hnutí Severočeši.cz, kteří by případně mohli hlasovat spolu s opozičními stranami.

Ani politologové, které náš deník oslovil, nepočítají s tím, že by ČSSD získala 12 křesel.

"Já myslím, že těch 12 ne," shoduje se s ním pražský politolog Josef Mlejnek. "Ani nedělají nějakou kdovíjak mobilizační kampaň, jsou to jen mobilizační výroky Bohuslava Sobotky."

Just: ČSSD pomůžou jiní!

To ale nemusí být pro ČSSD klíčové, jak upozorňuje politolog Petr Just, 12 senátorů nemusí být pro ČSSD klíčové číslo - ve hře jsou ještě kandidáti, kteří by mohli hlasovat s opozicí, a také lidovci.

"V Senátu už jsou dva komunisté, takže teoreticky by sociálním demokratům stačilo 10 senátorů, což je podle mě reálná meta," vypočítává Just. "A kdyby byl zvolen například Jaroslav Doubrava za Severočeši.cz, který už senátorem za komunistickou stranu byl, byl by nejspíše na straně opozice. Tím se dostáváme k číslu 9, tedy k hodnotám, které jsou daleko reálnější."

Vidina "opozičního" Senátu tedy nemusí být v dané chvíli nereálná.

 

Právě se děje

Další zprávy