Američané za radar v Česku podpoří českou vědu

Hana Pražáková
31. 10. 2008 16:26
Při podpisu rámcové dohody to slíbil Henry Obering

Praha - Spojené státy americké přispějí na tři české vědecké projekty šesti sty tisíci dolarů. Má se jednat o začátek spolupráce, kterou Američané české vládě slíbili za souhlas s umístěním protiraketového radaru.

Částku zhruba ve výši dvanáct milionů korun přislíbil šéf americké agentury pro protiraketovou obranu Henry Obering, který dnes v Praze s prvním náměstkem ministryně obrany Martinem Bartákem podepsal tzv. rámcovou dohodu.

Jejím cílem je vytvořit základní rámec pro budoucí česko-americkou spolupráci v oblasti protiraketové obrany.

Smlouva, která souvisí s možným umístěním radarové základny na českém území, dovolí zapojení českých vědeckých a průmyslových subjektů do dalšího vývoje celého projektu protiraketového deštníku.

V užším výběru pro poskytnutí grantu bylo osm projektů, které předložily Akademie věd ČR, vysoké školy i soukromé firmy. Projekty se týkaly třeba nanomateriálů, laserové techniky, robotik, radiolokační techniky či medicíny.

Foto: Ondřej Besperát

Na textu rámcové dohody se experti obou zemí shodli 9. července letošního roku, počátkem října ji schválila česká vláda. Podobnou dohodu mají s Američany uzavřenou jen Japonsko, Itálie, Dánsko, Austrálie a Británie.

Hlavní dohodu o umístění protiraketové obrany USA v Česku podepsal ministr zahraničí Karel Schwarzenberg s americkou šéfkou diplomacie Condoleezzou Riceovou počátkem července.

Dalším důležitým výsledkem jednání je v září v Londýně podepsaná dohoda SOFA o postavení amerických vojáků na radarové základně.

Samotnou stavbu radaru však umožní až schválení dvou hlavních dohod českým parlamentem.

 

Právě se děje

Další zprávy